Volodimir Zelenski sledeće nedelje u SAD predstavlja Džozefu Bajdenu ukrajinski ''plan pobede''

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovaće sledeće nedelje u SAD, gde će američkom kolegi Džozefu Bajdenu predočiti ukrajinski ''plan pobede'', saopštio je danas njegov portparol Sergej Nikiforov.

''Volodimir Zelenski će Bajdenu predstaviti svoj plan pobede. Očekuje da će razgovarati o detaljima plana, kao i o daljoj podršci SAD Ukrajini“, rekao je Nikiforov.

Zelenski će posetu SAD otpočeti govorom na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a zatim če održati odvojeni sastanak sa Džozefom Bajdenom, prenosi Politiko.

Pored toga, Zelenski će se sastati sa predstavnicima američkih odbrambenih i energetskih kompanija i ukrajinske zajednice, a na marginama Generalne skupštine održaće bilateralne razgovore sa nacionalnim liderima i međunarodnim organizacijama.

Bela kuća je potvrdila da će se Bajden sastati sa Zelenskim narednog četvrtka, dok će se potpredsednica Kamala Haris sastati sa njim odvojeno, rekla je danas sekretarka za štampu Karin Žan-Pjer u saopštenju.

''Predsednik i potpredsednica će naglasiti svoju nepokolebljivu posvećenost da ostanu uz Ukrajinu dok ona ne pobedi u ovom ratu“, istakla je Žan-Pjer.

Ranije u avgustu, Zelenski je najavio nameru da ukrajinski ''plan pobede'' predstavi Bajdenu, ali i predsedničkim kandidatima, demokrati Kamali Haris i republikancu Donaldu Trampu.

Tramp, koji je ranije odbio da kaže da li želi da Ukrajina pobedi u ratu protiv Rusije, rekao je da će se ''verovatno“ sastati sa Zelenskim sledeće nedelje, piše Politiko.

Ukrajinski ''plan pobede'' je 90 odsto spreman, objavio je Zelenski u ponedeljak, a savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Sergej Leščenko izjavio je da ovaj plan podrazumeva mogućnost lansiranja raketnih udara na vojne baze i aerodrme duboko unutar ruske teritorije.

''Nove mogućnosti podrazumevaju gađanje onih aerodroma, vojnih baza, skladišta gde se nalaze rakete, odakle poleću avioni, koji onda bombarduju ukrajinsko tlo i uništavaju ukrajinske gradove, ubijaju ukrajinske civile, shodno tome, do trenutka kada dobijemo ovu dozvolu Ne možemo govoriti o sprovođenju ovog plana pobede, stoga mnogo toga zavisi od predsednika Bajdena", naglasio je Leščenko.

(Telegraf.rs/Tanjug)