Ukrajinski parlament preimenovao više od 300 mesta koja se odnose na Rusiju i SSSR

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je danas zakon kojim je preimenovano 327 naselja koja su imala nazive u vezi sa Ruskom imperijom ili Sovjetskim Savezom.

Ukrajinski parlament je 2015. godine stavio van zakona većinu sovjetskih i komunističkih simbola, imena ulica i spomenika kao deo procesa dekomunizacije, a mnogi gradovi, koji su dobili nova imena pod sovjetskim vlastima, preimenovani su kako bi odražavali njihov ukrajinski identitet, prenosi Kijev independent.

Predsednik Volodimir Zelenski je u aprilu 2023. potpisao zakon kojim se zabranjuje davanje geografskih lokacija u Ukrajini po ruskim ličnostima ili istorijskim događajima kao odgovor na rusku invaziju.

Poslanik Roman Lozinski je tu odluku opisao kao "istorijsku" i "ono što je trebalo da se uradi pre 33 godine", kada je Ukrajina stekla nezavisnost.

"Imena koja nam je vekovima nametala Moskva konačno će biti poslata na smetlište istorije. Gradovi i sela će se vratiti svojim istorijskim imenima ili će dobiti nova koja predlože lokalni saveti", rekao je Lozinski.

Među gradovima koji će dobiti novi naziv je Červonograd u Lavovskoj oblasti. Grad, čije ime se odnosi na crvenu boju, zvao se Hristinopolj sve dok ga sovjetske vlasti nisu preimenovale 1951. godine.

Selo Krasnograd u Harkovskoj oblasti, čije ime se takođe odnosi na rusku reč za crvenu boju, biće preimenovano u Berestin, po obližnjoj reci Berestova.

Gradu Družba u Sumskoj oblasti vraćeno je ime Hutir Mihajlovski, što je bilo prvobitno ime grada pre nego što su ga sovjetske vlasti 1962. promenile u Družba, što znači prijateljstvo.

Novomoskovsk, grad u Dnjepropetrovskoj oblasti, preimenovan je u Samar, što se odnosi na prvobitni naziv lokalnog kozačkog naselja, koje je preimenovano u Moskvu 1794. godine.

Prema rečima Lozinskog, Vrhovna rada treba da donese odluku o novim nazivima za još 200 naselja širom Ukrajine.

(Telegraf.rs/Tanjug)