Otkriće: Mađarska firma koja je pravila eksplozivne pejdžere je zapravo izraelska, u operaciju uloženi milioni

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Kompanija za proizvodnju pejdžera sa sedištem u Mađarskoj, BAC Consulting, koja je proizvela pejdžere koji su eksplodirali širom Libana u utorak, bila je izraelska lažna firma, izvestio je u četvrtak New York Times, pozivajući se na trojicu obaveštajnih oficira.

Mađarska firma BAC Consulting bila je pod istragom nakon što ju je tajvanska kompanija Gold Apollo optužila za proizvodnju pejdžera koji su eksplodirali u Libanu. Izvršni direktor BAC-a negirao je optužbe, ali sada New York Times izveštava da je to bila izraelska paravan-firma.

Prema izveštaju, BAC je bio jedna od barem tri paravan-firme koje su stvorene kako bi se prikrili identiteti izraelskih obaveštajnih oficira koji su proizvodili te pejdžere. Ove informacije dolaze od trojice obaveštajaca upoznatih s operacijom.

BAC je prihvatao obične klijente, uključujući Hezbolah, ali pejdžeri za tu grupu su se proizvodili zasebno, s baterijama koje su sadržavale eksploziv PETN, rekli su zvaničnici.

Prema izveštaju, prvi pejdžeri su poslati u Liban 2022. godine u maloj seriji, prenosi Jerusalem Post.

Trojica obaveštajaca su za New York Times izjavila da je Izrael uložio milone u razvoj tehnologije za hakovanje tih uređaja.

Nakon govora koji je održao generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah, u kojem je osudio upotrebu mobilnih telefona - nazivajući ih izraelskim "agentima" - i promovisao širu upotrebu pejdžera, više narudžbina za pejdžere proizvedene od strane BAC-a je navodno stiglo od strane operativaca libanske terorističke organizacije.

Štaviše, prema trojici odbrambenih zvaničnika, Nasralah je takođe naredio oficirima Hezbolaha da uvek nose pejdžere i zabranio je mobilne telefone na sastancima organizacije. Takođe je navodno naložio oficirima da se uzdrže od komunikacije bilo kakvih detalja o kretanju i planovima Hezbolaha putem mobilnih telefona.

Od njegovog govora značajno je porastao broj pošiljki pejdžera u Liban, pri čemu su hiljade navodno stigle i bile podeljene oficirima Hezbolaha i njihovim saveznicima, navodi New York Times, pozivajući se na dvojicu američkih obaveštajaca.

Dok Hezbolah ove uređaje vidi kao defanzivno sredstvo, NYT napominje da ih je izraelska obaveštajna služba okarakterisala kao "dugmad" koja bi mogla biti aktivirana u strateškim trenucima, što se čini da se dogodilo u utorak.

Prema višestrukim izveštajima, pejdžeri su počeli da pište, navodeći vlasnike da pogledaju kakvu poruku je poslala komanda Hezbolaha, nakon čega bi eksplodirali nekoliko sekundi kasnije, stvarajući haos širom Libana.

(Telegraf.rs)