Izraelski obaveštajac o seriji eksplozija u Libanu: Kao da sam u filmu o Džejmsu Bondu. Hezbolah je ponižen

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-ilustracija: Pixaby, Wikimedia, Tanjug/AP

Napad pejdžerima na libanski Hezbolah, koji se pripisuje Izraelu, iznenadio je čak i izraelske obaveštajne stručnjake.

Izraelske službe su, kako se navodi, uspele da "nafiluju" hiljade pejdžera sa eksplozivom, koji su potom isporučeni Hezbolahu, preneo je "Bild".

U jednom udaru u utorak, ranjeno je više od 2.700 članova Hezbolaha, a delovi vojnog komandnog i kontrolnog sistema su paralizovani.

Ovo predstavlja ozbiljan udarac za Hezbolah, koji mesecima ispaljuje rakete na jevrejsku državu. Čak i po izraelskim standardima, čije su obaveštajne službe poznate po legendarnim operacijama, ovaj napad pejdžerima smatra se spektakularnim uspehom.

"Osećala sam se kao da sam u filmu od Džejmsu Bondu, iako znam za sposobnosti obaveštajnih službi", kaže Orna Mizrahi.

Tokom decenija svoje službe u izraelskom bezbednosnom aparatu, Mizrahi je radila kao obaveštajna analitičarka u vojnoj obaveštajnoj službi i savetovala premijere o pitanjima nacionalne bezbednosti.

"Bilo je neverovatno videti kako je to funkcionisalo. Znate, nije uvek uspešno - ali juče je uspelo na veoma iznenađujući način", rekla je bivša insajderka tajnih službi.

Ona smatra da je operacija sa pejdžerima, koju Izrael nije zvanično priznao, istorijska:

"Pretpostavljam da će je vojni istoričari dugo proučavati i razumeti njen značaj. Potpuno je promenila karakter rata."

Hezbolah je mesecima ispaljivao rakete na Izrael, a Izrael je odgovarao udarima na terorističke ciljeve. Ali niko se nije usudio da izvede veliki napad.

"Govori se o hiljadama povređenih članova Hezbolaha, od kojih su stotine u veoma ozbiljnom stanju", kaže Mizrahi i nastavlja:

"Ovo utiče na moral, jer narušava samopouzdanje organizacije. Osećaju se potpuno izloženim izraelskoj obaveštajnoj službi. Osećaju se poniženim."

Mizrahi pretpostavlja da je u operaciji učestvovalo nekoliko izraelskih službi: vojna obaveštajna služba i izraelska spoljna obaveštajna služba Mosad.

"Iako smo zanemarili jug (Gazu), pazili smo na to šta se dešava na severu," kaže stručnjak o značaju libanskih terorista za izraelski bezbednosni aparat.

"Videli smo poslednjih godina da je Hezbolah najveća pretnja za Izrael."

Izrael se "vrlo duboko infiltrirao u Hezbolah"

Zbog toga se izraelske obaveštajne službe fokusiraju na infiltraciju iranski kontrolisane milicije na svim nivoima:

"To je očigledno već mesecima kroz eliminaciju visokih članova Hezbolaha i napade na vojnu infrastrukturu poput skladišta oružja."

Izraelske tajne službe su se "vrlo duboko infiltrirale u Hezbolah", rekla je dugogodišnja insajderka.

Ali kako je Izrael postigao ovakav uspeh?

"Ponekad je u pitanju tehnologija, ponekad dobra ideja. Ali potrebna vam je i prilika", kaže Mizrahi.

Ona se priseća video poruke lidera Hezbolaha, Hasana Nasralaha (64), koji je pre nekoliko meseci u govoru pozvao svoje sledbenike da prestanu da koriste mobilne telefone kako bi se zaštitili od "duge ruke" izraelskih tajnih službi.

To je verovatno bila prilika koju je Izrael video.

"Pretpostavljam da je u ovom slučaju postojala mogućnost da se dođe do pejdžera i uradi to što je urađeno", kaže Mizrahi.

Rezultat je bila "dramatična operacija, pravi udarac".

(Telegraf.rs)