Kineski lovac presreo australijski izviđački avion P-8: Dramatična scena u međunarodnom vazdušnom prostoru

Z. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Chinese Military

Kineska vojska objavila je video snimak incidenta na kome se navodno vidi kako kineski lovac J-16 presreće australijski izviđački avion P-8 Posejdon tokom u međunarodnom vazdušnom prostoru!

Tokom bliskog susreta iznad Južnog kineskog mora, koji se dogodio 2022. godine, avion kineske vojske leteo je blizu letelice Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga (RAAF) ispalivši u jednom trenutku infracrvenu baklju za ometanje, a zatim mu je presekao put i ispustio oblak mešavine strugotina metala za ometanje pri čemu su fragmenti aluminijuma bili usisani u motor P-8, prenosi australski ABC.

Više od dve godine nakon ovog "opasnog" presretanja, nakon koga je Australija izrazila zabrinutost, kineska vojska je objavila video snimak događaja kao deo propagandnog vojnog dokumentarca. Kineski pilot navodi da je prišao sa strane australijskom avionu i da se nagnuo napred da ga posada "vidi direktno". Zatim se postepeno približavao i terao P-8 od "teritorijalne linije". Pilot je na kraju zaključio da ne sme biti straha pri suočavanju s teškim protivnikom i da se mora "pokazati snaga" neprijatelju.

Ubrzo nakon incidenta australijski premijer Entoni Albaneze osudio je postupke kineske vojske i rekao da je Australija "izrazila zabrinutost" preko odgovarajućih kanala.

Podaci o praćenju leta, koje je prikupio ABC, otkrili su da je P-8 poleteo iz vazduhoplovne baze Klark na Filipinima prema međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Portparol australijskih odbrambenih snaga odbio je da otkrije da li ministarstvo veruje da je snimak autentičan.

-  Odbrambene snage su svesne neproverenih objava na društvenim mrežama koje navodno prikazuju borbeni avion Narodnooslobodilačke armije Kine kako presreće pomorski patrolni avion P-8 Posejdon. Australijske odbrambene snage će nastaviti da ostvaruju ​​pravo na slobodu plovidbe i preleta u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru u skladu s Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora - navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane u senci Endrju Hejsti rekao je da snimak, ukoliko je autentičan, pokazuje koliko je sreće imala australijska posada da izbegne povrede ili smrt.

- Ovo ponašanje bilo je vrlo opasno i vrlo rizično. Moglo je rezultirati katastrofalnim oštećenjem našeg aviona i doista ugroziti živote našeg osoblja. Ovo nisu postupci prijatelja, ovo nije jezik prijatelja, zapravo, to samo pokazuje australijskom narodu zašto imamo deficit poverenja s Pekingom... Ako se ovako ponašaju prema svojim prijateljima, ne znam kako se ponašaju prema svojim neprijateljima - zaključio je Hejsti.

(Telegraf.rs/ABC)