CNN: Izrael obavestio zvaničnike Sjedinjenih Država neposredno pred napad u Libanu

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/Alamy/YAY Media AS

Izraelski zvaničnici obavestili su SAD da će u utorak izvesti operaciju u Libanu, ali nisu izneli detalje o planu, rekla su danas tri izvora za CNN.

Kako se navodi, izvori su bili upućeni u razgovor između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog izraelskog kolege Joava Galanta u utorak ujutru.

Neimenovani izvori su rekli da su američki zvaničnici saznali o eksplozijama pejdžera iz medijskih izveštaja nakon incidenta.

Prema saznanjima CNN-a, iza napada u Libanu u utorak, u kom je ubijeno najmanje 12 osoba, a ranjeno skoro 3.000, stoje izraelska obaveštajna služba Mosad i vojska.

SAD su takođe prenele Iranu preko povratnog kanala da nisu umešane u napad i da Iran ne bi trebalo da eskalira, rekao je američki zvaničnik za CNN.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je danas u Kairu izjavio da SAD ''nisu znale za ove incidente, niti su bile umešane u njih“.

Portparol američkog Stejt Departmenta Metju Miler u utorak uveče je istakao da SAD nisu bile upoznate sa izraelskim planovima za navodni napad na Liban.

U nizu eksplozija pejdžera širom Libana, u utorak je ubijeno najmanje 12 osoba, uključujući jedno dete, dok je povređeno oko 2.750 ljudi.

Libanska vlada i Hezbolah okrivili su Izrael za napad.

(Telegraf.rs/Tanjug)