Razorni ciklon iz centralne Evrope izmestio se iznad Mediterana: Oluje sa grmljavinom prete ovim predelima

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Prethodne sedmice snažan ciklon doneo je katastrofalne posledice i poplave centralnoj Evropi. Palo je i više od 400 litara kiše po kvadratnom metru, što su višemesečne količine padavina. Na najjačem udaru ciklona našle su se Austrija, Češka, Slovačka i jugozapad Poljske. U Alpima je palo i do dva metra snega.

Foto: sat24/meteociel

Potom se ciklon tokom vikenda svojim centrom premeštao sa severa preko Panonske nizije i severa Vojvodne ka Karpatima, da bi potom imao retrogradno kretanje i stigao u Đenovski zaliv.

Ciklon se danas nalazi nad centralnim predelima Mediterana i snažno utiče na vreme u ovom području.

Foto: sat24

Danas se na udaru vrlo obilnih pljuskova i jakih oluja sa grmljavinom nalaze Italija i Malta. Ponegde se očekuju olujni vetrovi i vrlo obilne padavine, uz pojavu poplava i bujica.

Ciklon će snažno uticati i na vreme

Foto: zoomEarth

iznad Jadranskog mora, uz vrlo obilne pljuskove sa grmljavinom, uz olujno jugo. Deo pljuskova sa grmljavinom stići će i do crnogarske i hrvatske obale.

Inače, ciklon će uticati i na vreme u Srbiji, a sve do petka južnije od Save i Dunava biće kiše i pljuskova sa grmljavinom.

Iako se očekuju povremene oluje i obilne padavine, ciklon iznad centralnog Mediterana neće biti razoran kao što je bio iznad centralne Evrope.

(Telegraf.rs)