Vatrena kugla iznad ruskog grada, potres jačine 2,8 stepeni, evakuišu se građani: "Kijev napao sa 100 dronova"

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
east2west news / WillWest News / Profimedia

Napadi ukrajinskim bespilotnim letelicama izazvali su požar i prisilili na evakuaciju stanovnike u ruskoj regiji Tver, a službenici su u sredu rekli da je Kijev tokom noći gađao nekoliko zapadnih regija Rusije.

"Olupina uništenog ukrajinskog drona izazvala je požar u gradu Toropecu u zapadnom delu Tverske oblasti", rekao je na Telegramu Igor Rudenija, guverner regije koja se nalazi severozapadno od Moskve.

Vatrogasci su pokušavali da obuzdaju vatru, rekao je Rudenija, ali nije naveo šta gori.

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane još uvek pokušavaju da odbiju "masovni napad dronova" iznad grada, dodao je on.

Prema izveštaju ruskih medija iz 2018, Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, municije i eksploziva u Toropecu, gradu starom 1.000 godina u kojemu živi nešto više od 11.000 stanovnika.

Međutim, kako je vreme prolazilo, sve više informacija je stizalo iz Tvera, a snimci jasno pokazuju o kakvoj se eksploziji radilo.

Ruski mediji navode da je eksplozija izazvala potres magnitude 2,8 stepeni, a prozori su bili razbijeni na više od pet kilometara udaljenosti od skladišta. Kako stvari stoje, ovo je bio najjači udar na ruska skladišta oružja još od početka rata.

Skladište je sadržalo projektile namenjene za taktičke raketne sisteme Iskander, taktičke raketne sisteme Točka-U, navođene vazdušne bombe i artiljerijsku municiju, rekao je izvor iz ukrajinske obaveštajne službe za Reuters.

S druge strane, Rusi su u svojim izveštajima iz 2017. naveli da se u skladištu nalazi 22.000 tona municije, od čega je polovina zastarela. U poslednjih sedam godina sve se samo gomilalo, uključujući visokoprecizno oružje - taktički balistički raketni sistemi, dostavna vozila...

Rusija je nakon eksplozije rekla da je oko 30.000 tona granata eksplodiralo i da detonacije i dalje traju. Dodaju da je ceo Toropec evakuisan i da je u napadu korišćeno 100 dronova.

"Značajne zalihe severnokorejskih balističkih projektila KN23, projektila za višecevne raketne sisteme Grad i sistemi protivvazdušne odbrane S-300 te balističkih projektila Iskander su uništene", javljaju ruski mediji.

(Telegraf.rs)