Velika policijska akcija: Razbijena masovna međunarodna kriminalna mreža, provaljen sistem tajne komunikacije

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Australian Federal Police

Australijska federalna policija (AFP) izvršila je racije u domovima širom četiri savezne države, a očekuju se i međunarodne operacije razbijanja velike kriminalne mreže.

Federalni službenici su, kako je saopšteno tokom noći, "sprovodili značajnu operaciju u Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Zapadnoj Australiji i Južnoj Australiji". Razume se da se ova akcija odnosi na šifrovanu telefonsku mrežu pod nazivom "Ghost", koju su koristili članovi podzemlja za tajnu komunikaciju, prenosi 9News.

Navodni tvorac "Ghosta", Džej Dže Jun Džung (32), uhapšen je juče u kući svojih roditelja u Sidneju, pod optužbama da je mozak iza te mreže. Policija tvrdi da je Džung posedovao milione u kriptovaluti i "mercedes", koji je bio parkiran ispred kuće njegovih roditelja. 9News saznaje da se očekuje zaplena te imovine kao deo istrage.

"Operacija 'Kraken' cilja navodne organizovane kriminalce optužene za korišćenje tajne platforme za uvoz nedozvoljenih droga i planiranje drugih ozbiljnih zločina u Australiji i širom sveta", saopštila je AFP.

U saopštenju se navodi da "trenutno ne postoji neposredna pretnja po zajednicu".

Policija tvrdi da je osumnjičeni tvorac "Ghosta" imao 23 godine kada je pokrenuo mrežu i počeo da izrađuje šifrovane uređaje koji su sprečavali da vlasti presretnu poruke. Veruje se da su ovi namenski šifrovani komunikacioni uređaji (DECDs) "stepen iznad" običnih šifrovanih platformi poput WhatsApp-a i Signala.

Navodno je tvorac prodavao svoje DECD-ove za oko 2.350 dolara, koristeći mrežu koja je proveravala nove korisnike "Ghosta" pre nego što bi im bio omogućen pristup sistemu.

Veruje se da postoji više od 600 aktivnih "Ghost" telefona širom sveta, uključujući oko 400 u Australiji.

Istražitelji kažu da su presreli 125.000 poruka na platformi, koje su navodno uključivale planove za ubistva, trgovinu drogom i pranje novca. Takođe su naveli da su spasili živote 50 osoba koje su bile mete ubistava, iznuda i napada, a planovi su komunicirani putem šifrovane platforme. Vlasti takođe istražuju "Ghost" telefone u Italiji, Švedskoj, Irskoj i Kanadi.

Optužbe za trgovinu drogom podignute u Južnoj Australiji

Muškarac (33) iz Henli Biča u Adelejdu optužen je juče zbog navodne uloge u lancu trgovine drogom i pranju novca. Tokom pretresa njegove imovine, službenici su pronašli telefon za koji se sumnja da je korišćen u šifrovanoj kriminalnoj komunikaciji (EEC) sa nacionalnim i međunarodnim lancima, koji su navodno umešani u trgovinu drogom.

Istražitelji su takođe navodno pronašli tri kilograma metamfetamina i 150.000 dolara u gotovini u kući.

Očekuje se da će se suočiti sa više optužbi pred Sudom za prekršaje u Adelejdu, uključujući trgovinu komercijalnom količinom kontrolisane droge, pranje novca i podršku kriminalnoj organizaciji.

Policija Južne Australije i AFP takođe su izvršili još dva pretresa u severnim predgrađima Adelejda, u Nort Plajmptonu i Vest Lejksu. Zaplenjeno je više od 250.000 dolara u gotovini, kao i ECC uređaji, 11 kg metamfetamina, 30 kg prekursora za drogu, 40 grama kokaina i dva grama ketamina.

Navodna grupa za trgovinu drogom razbijena u Viktoriji

Tri muškarca iz Melburna optužena su da su koristila platformu "Ghost" za premeštanje 128 kg metamfetamina, kokaina i MDMA između januara i juna ove godine.

Muškarac (36) iz Doksajda, navodni vođa sindikata, optužen je da je koristio kriminalnu platformu kao deo njihove operacije trgovine, kao i muškarac (34) iz Kisboroua. Optužen je i muškarac (32) iz Dalasa. Sva trojica su uhapšena u svojim domovima i optužena za navodno učešće u trgovini drogom.

Tridesetšestogodišnjak je optužen za jedno delo trgovine komercijalnom količinom metamfetamina i jedno delo trgovine komercijalnom količinom kokaina.

Tridesetčetvorogodišnjak je optužen za iste optužbe, kao i za jedno delo trgovine komercijalnom količinom MDMA.

Tridesetdvogodišnjak je optužen za jedno delo trgovine komercijalnom količinom metamfetamina.

Sva trojica su juče izašla pred Sud za prekršaje u Melburnu.

Tridesetšestogodišnjak i tridesetčetvorogodišnjak su prethodno uhapšeni u junu, nakon što su istražitelji navodno identifikovali da su uključeni u trgovinsku transakciju drogom u Port Melburnu. Tada su policajci navodno pronašli dva elektronska uređaja, vagu i 12 kesica sa klip zatvaračem, u kojima je svaka sadržavala oko 1 kg kristalnog metamfetamina.

Optužbe podignute protiv muškarca u Zapadnoj Australiji

Muškarac (55) optužen je u Pertu, nakon što je navodno odbio da policiji omogući pristup navodnom "Ghost" ECC uređaju.

Tokom pretresa spavaće sobe u njegovom domu u Hitridžu, policija je navodno pronašla telefon umotan u majicu i skriven u fioci.

Muškarac je navodno odbio da istražiteljima omogući pristup uređaju, što je rezultiralo njegovim hapšenjem i podizanjem optužbi.

Optužen je za odbijanje saradnje sa policijskim istražiteljima i juče se pojavio pred Sudom za prekršaje u Pertu.

(Telegraf.rs)