Amerikom se širi bolest koja parališe malu decu: Ne postoji lek, može ostaviti trajne posledice

M. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Shutterstock

Respiratorni virus koji ponekad izaziva paralizu kod dece širi se Sjedinjenim Američkim Državama, izazivajući zabrinutost zbog mogućeg porasta bolesti nalik dečijoj paralizi.

Uzorkovanjem otpadnih voda otkriven je značajan porast enterovirusa D68, koji je u retkim slučajevima povezan sa akutnim flakcidnim mijelitisom (AFM). Bolest utiče na nervni sistem i izaziva ozbiljnu slabost u rukama i nogama, a najčešće se javlja kod male dece, javlja NBC News.

"Sada otkrivamo nukleinske kiseline EV-D68 u otpadnim vodama širom zemlje, a nivoi rastu", rekla je Aleksandrija Bem, direktorka programa WastewaterSCAN, neprofitne mreže za monitoring i profesorka građevinskog i ekološkog inženjeringa na Univerzitetu Stanford.

To je prvi znak da bi zemlja ove godine mogla videti porast AFM-a, rekla je Ketrin Rivers, epidemiolog u Centru za zdravstvenu bezbednost Univerziteta Džons Hopkins i autorka knjige "Izbegnuta kriza: Skrivena nauka o borbi protiv epidemija".

"Drugi znak", rekla je, "je to što je sada pravo doba godine."

Istorijski gledano, septembar je mesec kada je bilo najviše slučajeva AFM-a.

Svi koji su ikada imali curenje iz nosa verovatno su imali enterovirus; oni su toliko uobičajeni, navodi NBC News. Najčešće ovi virusi izazivaju blage simptome, kao što su curenje iz nosa, kašalj, glavobolja i osećaj malaksalosti.

Soj enterovirusa D68 počeo je da izaziva ozbiljnije probleme 2014. godine, kada je u SAD prvi put zabeležen porast pedijatrijskih slučajeva AFM-a. Te godine dijagnostikovano je 120 zaražene dece.

Ne postoji lek niti specifičan tretman za ovu paralizu. Čak i uz godine intenzivne fizičke terapije, mnogi ostaju sa doživotnim invaliditetom.

Virusna misterija

Iako je nekoliko desetina slučajeva prijavljivano svake godine od tada, veći talasi AFM-a pojavljuju se svake druge godine, ponovo rastući 2016. (sa 153 slučaja) i 2018. (sa 238 slučajeva).

Taj obrazac je prekinut 2020. godine kada su SAD ušle u karantin zbog pandemije kovida, što je drastično smanjilo širenje virusa. Te godine zabeležena su samo 32 slučaja. Širenje D68 ponovo je ubrzano 2022. kada su ukinute mere karantina.

Zanimljivo je da porast slučajeva AFM-a nije usledio.

"Videli smo virus koji je prethodno izazivao slučajeve AFM-a, ali nismo videli slučajeve AFM-a povezane sa njim", rekao je dr Kevin Mesakar, specijalista za infektivne bolesti u Dečjoj bolnici Kolorada, koji je lečio neke od prvih slučajeva AFM-a 2014.

To je misterija koja bi svakog virologa zaintrigirala. Dok stručnjaci pokušavaju da predvide kako će se virusi ponašati, oni stalno rade na tome da budu nekoliko koraka ispred.

Moguće je da se virus promenio, ili da je više ljudi u SAD bilo izloženo i sada imaju određeni nivo imuniteta na D68.

"Još pokušavamo da shvatimo", rekao je Mesakar.

Do sada je u 2024. godini potvrđeno 13 slučajeva AFM-a, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Od 2014. zabeleženo je 758 slučajeva.

Implikacija je da su stotine porodica i njihove dece ostale sa trajnom, doživotnom paralizom zbog virusa.

Neki oporavak posle godina fizičke terapije

Porodica Kagolanu iz Los Altosa, u Kaliforniji, bila je u žaru igre Monopola jedno petka uveče u novembru 2014. godine, kada se glava sedmogodišnjeg Višnua počela, neobjašnjivo, naginjati na jednu stranu. Višnu priznaje da, iako je gubio u igri, ovo nije bilo pokušaj da skrene pažnju na sebe.

"Moj tata je rekao, 'Hej, šta radiš? Vrati glavu ravno'", rekao je sada sedamnaestogodišnji Višnu. "Samo sam pomislio da ne mogu to da uradim."

U roku od sat vremena, Višnu je izgubio sposobnost da pomera ruke i noge.

"Nisam mogao da se podignem sa poda", rekao je.

Višnu je bio jedan od prvih kojima je dijagnostikovan AFM 2014. godine. U to vreme, niko nije povezao enterovirus D68 sa "misterioznom bolešću".

"Nismo razumeli šta se dešava. Čak ni lekari nisu mogli da otkriju šta se događa", rekla je Saila Kagolanu, Višnuova majka. "To je bilo najgore iskustvo u mom životu."

Lekari su upozorili Višnuovu porodicu da možda nikada neće povratiti funkciju ruku i nogu. Loša prognoza slomila je Višnua. Uvek je bio poznat kao "kralj igrališta" kada su u pitanju sportovi i druge fizičke aktivnosti.

"Gledanje kako mi noge svakog dana postaju sve tanje bilo je poražavajuće", rekao je. "Nisam mogao da se pomerim."

Višnu je proveo godine prolazeći kroz fizičku terapiju kako bi povratio sposobnost da hoda. I uspeo je. Međutim, malo toga lekari mogu da urade. Njegovo desno rame i dalje je mlitavo.

Testiranje mogućeg leka

"Svi smo veoma frustrirani svaki put kada dođemo do ove tačke, a nemamo antivirusne lekove koji su odmah dostupni", rekao je dr Badi Krič, dečji infektolog u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu. "Nemamo mnogo toga da ponudimo ovoj deci."

Krič i njegove kolege rade na rešenju. Započeli su studije bezbednosti monoklonskog antitela koje bi, u idealnom slučaju, zaustavilo D68 u njegovom razvoju.

"U studijama na miševima, sprečilo je infekciju koja bi dovela do AFM-a", rekao je Krič. Studija će trajati godinama pre nego što tretman bude smatran bezbednim i efikasnim.

U međuvremenu, mladi poput Višnua Kagolanua pokušavaju da nastave dalje i inspirišu druge koji imaju AFM. Poslednjih godina osnovao je neprofitnu organizaciju Neurostronger, koja radi na prikupljanju sredstava i podizanju svesti o deci sa neurološkim stanjima.

"Odrastanje sa AFM-om je teško", rekao je Kagolanu. "Ali, u isto vreme, postoje načini da se zaobiđu neke od tih prepreka. Postoje načini da se pronađe radost", zaključio je on.

(Teegraf.rs)