Njujork Tajms otkrio sve o operaciji sa eksplodirajućim pejdžerima: Sve je počelo u Tajvanu?!

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/Alamy/YAY Media AS

Izrael je u utorak izveo operaciju eksplozije pejdžera skrivajući eksplozivni materijal unutar nove serije pejdžera tajvanske proizvodnje uvezenih u Libanon, ekskluzivno donosi "Njujork Tajms" pozivajući se na američke i druge zvaničnike upućene u operaciju.

Naime, kako tvrde, Hezbolah je pejdžere naručio od firme Gold Apolo na Tajavanu, a njima je manipulisano pre nego što su stigli u Liban. Većina pejdžera bila je model AP924, iako su i tri druga modela firme Gold Apolo takođe bila uključena u isporuku.

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše "Njujork Tajms" pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

U 15:30 sati, po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbolaha, piše New York Times. Umesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. U ovom trenutku najmanje devet ljudi je poginulo, a više od 2.800 je povređeno.

Foto:TanjugAP

Kako tvrdi "Njujork Tajms", uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi pre nego što eksplodiraju.

Hezbolah je, podsećamo, već optužio Izrael da je orkestrirao napad, ali je opisao tek ograničene detalje svog razumevanja operacije. Izrael nije komentarisao napad, niti je rekao da stoji iza njega.

Američki i drugi zvaničnici za "Njujork Tajms" govorili su pod garancijom anonimnosti s obzirom na osetljivu prirodu operacije.

Nezavisni stručnjaci za kibernetičku sigurnost koji su proučavali snimke napada rekli su da je jasno da je jačinu i brzinu eksplozije mogla uzrokovati samo snažna vrsta eksplozivnog materijala.

- Dojavljivači su verovatno modifikovani na način da izazovu ovu vrstu eksplozije, to nije bila samo pregrejana baterija - rekao je za "Njujork Tajms" Miko Hiponen, softverski stručnjak i savetnik za kibernetički kriminal u Evropolu.

Foto:TanjugAP

Keren Elazari, izraelska analitičarka kibernetičke sigurnosti za "Njujork Tajms" komentarisala je da je Izrael udario Hezbolah tamo gde su najranjiviji, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, ranije ove godine vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, strogo je ograničio upotrebu mobilnih telefona koje je smatrao sve ranjivijima na izraelski nadzor.

- Ovaj napad pogodio ih je u Ahilovu petu jer su im uništili središnje sredstvo komunikacije - rekla je Keren Elazari.

U ovom trenutku, zaključuje "Njujork Tajms", ostaje još nejasno kada su tačno pejdžeri naručeni i kada su stigli u Liban.

(Telegraf.rs)