Raste broj žrtava u eksplozijama pejdžera u Libanu, više od 200 ljudi kritično: Hezbolah najavio osvetu

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto:Tanjug/AP

Broj žrtava u seriji eksplozija pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha u Libanu, porastao je na devet, a među njima je i sin jednog libanskog poslanika.

Strahuje se da to nije konačan broj, imajući u vidu da se više od 200 povređenih nalazi u kritičnom stanju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Libana, preneo je BBC.

U eksplozijama je povređeno skoro 3.000 ljudi, preneo je Rojters.

Hezbolah je za eksplozije optužio Izrael, navodeći da je u pitanju "grešna agresija" i najavljujući da će uslediti "pravičan odgovor". Izrael se po običaju nije oglašavao i niko od zvaničnika za sada nije komentarisao dešavanja od danas popodne na jugu Libana.

Oružana grupa koju podržava Iran, sa sedištem u Libanu, decenijama je neprijatelj Izraela. Borbe između dve strane su eskalirale poslednjih meseci, izazivajući strah od sveopšteg rata.

BBC je preneo i navode stručnjaka za eksplozivne naprave, koji je naveo da su pejdžeri koji su eksplodirali najverovatnije bili "nafilovani" sa 20 grama vojnog eksploziva koji je potom simultano aktiviran.

Ova tvrdnja se poklapa sa ranije iznesenom teorijom da su pejdžeri bili "namešteni" još na proizvodnoj traci, o čemu je Telegraf.rs ranije izvestio.

(Telegraf.rs)