Predsednik pozvao kartel Sinaloa da se ponaša odgovorno: Eskalacija nasilja, sve više mrtvih na severu Meksika

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador, pozvao je zaraćene frakcije narko-kartela Sinaloa da deluju "odgovorno" kako bi se izbegle dalje  žrtve, nakon nedelje eskalirajućeg nasilja, koje je gotovo paralizovalo Kuliakan, glavni grad države Sinaloa.

Na pitanje novinara da li veruje da će narko-karteli poslušati njegov poziv, Lopez Obrador je direktno odgovorio:

"Predsednik Meksika se uvek sluša".

"Čak i od strane kriminalaca?", insistirao je novinar.

"Od svih, posebno ako neko ima moralni autoritet", odgovorio je predsednik.

Ova razmena tokom predsednikovog jutarnjeg obraćanja naciji je poslednji u nizu slučajeva u kojima je Andres Manuel Lopez Obrador umanjivao obim i posledice sukoba između frakcija kartela Sinaloa.

Predsednik Meksika, koji napušta funkciju 30. septembra, dosledno odbija da se suoči s narko-kartelima, opravdavajući svoju strategiju "zagrljaja, a ne metaka", koja nudi mogućnosti mladima, kako se ne bi pridružili kartelima.

Poslednji sukobi u Kuliakanu su najnoviji primer nasilja koje i dalje pogađa Meksiko, gde narko-karteli koriste sve sofisticiranije metode ratovanja, uključujući eksplozivne naprave pored puta, rovove, improvizovana oklopna vozila i dronove s bombama.

I vojska na ulicama gradova se bori protiv narko-kartela Foto: Tanjug/AP

"Karteli moraju da nađu druge načine kako ne bi povređivali nevine ljude i izbegli dalje gubitke života", rekao je predsednik Lopez Obrador i nastavio:

"Takođe treba da vode računa o sebi i svojim porodicama".

Očekivao se porast nasilja nakon što je Joakin Guzman Lopez, sin bivšeg vođe kartela Sinaloa, Joakina "El Chapo" Guzmana, sleteo blizu El Pasa u Teksasu 25. jula malim avionom zajedno sa Ismaelom "El Majo" Zambadom.

Zambada je bio stariji lider kartela i povučena figura. Nakon njegovog hapšenja, u pismu koje je cirkulisalo posredstom njegovog advokata, izjavio je da su ga mlađi Guzmanovi ljudi oteli i odveli u SAD protiv njegove volje.

Sada izgleda da postoji borba za vlast između preostalih Guzmanovih sinova, poznatih lokalno kao "Čapitosi" i onih lojalnih Zambadi.

Lokalne vlasti su prijavile najmanje 14 mrtvih, 11 osoba s prostrelnim ranama, 20 nestalih i 31 slučaj krađe automobila. Stvaran broj žrtava može biti veći, jer narko-karteli često odnose svoje mrtve sa poprišta sukoba.

Ulice Kuliakana bile su prazne, škole i firme su ostale zatvorene prošlog petka, a lokalna vlada je zvanično otkazala proslave povodom Dana nezavisnosti Meksika 15. i 16. septembra.

(Telegraf.rs)