Da li su pejdžeri "namešteni" još na proizvodnoj traci? Nove teorije o tome kako je Izrael upropastio Hezbolah

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto-montaža: Tanjug/AP, Profimedia/Alamy/YAY Media AS

Vest broj jedan danas popodne u svetu je masovna eksplozija pejdžera koje je libanski Hezbolah koristio za komunikaciju.

U eksplozijama je poginulo najmanje osam osoba, dok je skoro 3.000 povređeno.

Libanske vlasti prstom upiru u Izrael, tvrdeći da obaveštajna služba ove zemlje stoji iza napada, dok se po praivlu iz Tel Aviva ne oglašavaju.

Način na koji je napad izvršen i dalje je misterija. Kako je Telegraf.rs ranije preneo, prema jednoj od verzija moguće je da su izraelske snage ili neki drugi akter hakovali ove uređaje i daljinski ih prepunili, pokrećući termalno otkazivanje.

Međutim, prema drugoj verziji, mnogi veruju da je hakovanje malo verovatno i da je napad izveden baš na taj način, preneo je BBC.

Stručnjaci ukazuju na to da snimci eksplozija nisu u skladu sa scenarijem pregrevanja baterija. Rana teorija je da je ovo bio tzv. "napad na lanac snabdevanja", u kojem su pejdžeri možda bili kompromitovani tokom njihove proizvodnje ili transporta.

Ova vrsta napada podrazumeva ugrađivanje "zlonamernog softvera" ili hardverskih manipulacija tokom faza izrade, pre nego što uređaji stignu do krajnjih korisnika. U takvom scenariju, uređaji su sabotirani pre nego što su uopšte postali operativni, čime se omogućava njihovo kasnije aktiviranje ili sabotiranje na daljinu.

Ako je ovo tačno, onda je reč o izuzetno sofisticiranom i planiranom napadu, jer bi uključivao pristup proizvodnim procesima ili transportnim lancima pagera. Ovakvi napadi su složeniji i zahtevaju dugoročnu pripremu, ali nude prednost tajnog i ciljanog napada na ključne komunikacione sisteme.

(Telegraf.rs)