Fon der Lajen predstavila predlog novih komesara EK: Sloveniji proširenje, Hrvatskoj Mediteran

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Fon der Lajen predstavila predlog novih komesara EK, Marti Kos resor za proširenje

Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen danas je saopštila prioritete sledeće Komisije njenu strukturu i portfelje.

Prosperitet, bezbednost i demokratija su sveobuhvatne teme koje su definisane kroz šest prioriteta, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Prema njenom predlogu nova komisija imaće šest izvršnih potpredsednika, četiri žene i dva muškarca.

Fon der Lajen je potvrdila da će kandidat za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku biti bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koja će imati i funkciju izvršnog potredsednika EK.

Tereza Ribera biće potpredsednica za konkurentnost, a Hena Virkunen iz Finske predložena je za potpredsednika za tehnologiju.

Stefan Sežurne iz Francuske, prema predlogu Lajen, bio bi zadužen za industriju i stratešku autonomiju.

Rumunka Roksana Minzata, predložena je za izvršnu potpredsednicu za veštine i kompetenciju.

Rafaele Fito iz Italije predložen je za izvršnog potpredsednika zadužen za koheziju i reforme.

Slovenka Marta Kos biće komesarka za proširenje, istočno partnerstvo i obnovu Ukrajine.

Magnus Bruner iz Austrije biće komesar za unutrašnja pitanja i migracije, Hađa Lahbin za upravljanje krizama i jednakost, Ekaterina Zaharijeva za istraživanje i inovacije.

Dubravka Šuica iz Hrvatske u novoj Komisiji biće zadužena za Mediteran, a Kostas Kadis sa Kipra biće komesar za ribarstvo i okeane.

Čeh Jozef Sikela biće zadužen za međunarodna partnerstva, Dan Jergenson biće komesar za energiju i stanovanje, a Apostolos Cicikosdtas za održivi transport i turizam.

Oliver Varhelji postaje komesar za zdravlje, a Majkl Mekgret za demokratiju, pravdu i vladavinu prava.

Valdis Dombrovskis biće komesar za ekonomiju i produktivnost. Letonac Andrijus Kubilius postaje komesar za odbranu i kosmos, Kristof Hansen za poljoprivredu i hranu.

Glen Mikalef biće zadužen za mlade, kulturu i sport, Vopke Hoekstra za klimu, a Poljak Pjotr Serafin za budžet i javnu administraciju.

Portugalka Marija Luis Albugerke biće zadužena za finansijske usluge, a Rumunka Roksana Minzatu za veštine i kompetencije.

Maroš Šefčovič iz Slovačke biće zadužen za trgovinsku i ekonomsku bezbednost, transparentnost, a Džesika Rosval za životnu sredinu.

Ursula fon der Lajen danas je izložila šest prioriteta za koje je rekla da će definisati njenu drugu Komisiju: jačanje tehnologije, bezbednosti i demokratije; robusnija industrijska strategija; dalji razvoj evropskih regiona kroz svoju kohezionu politiku; veći društveni prosperitet kroz obuku veština; odbrana evropskog socijalnog modela; i dinamičnija spoljna dimenzija.

Dalja procedura predviđa da imena svih kandidata budu uvrštena u zvaničnu listu, koju će u dogovoru sa Fon der Lajen odobriti Savet EU i proslediti Evropskom parlamentu.

Svaki novi komesar će pre izbora morati da prođe raspravu u Evropskom parlamentu, na kojoj će poslanici EU pokušati da dobiju obećanja od kandidata za komesare o tome šta će sve ispuniti ako budu imenovani.

Evropski parlament takođe ima mogućnost da blokira izbor nekog od kandidata za mesto u Evropskoj komisiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)