Atentator na Trampa je bio aktivno prisutan na internetu, nema informacija da je delovao sa nekim

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Rajan Vesli Raut osumnjičen za "očigledan pokušaj ubistva" bivšeg predsednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa bio je aktivno prisutan na internetu, rekao je specijalni agent FBI Džefri B. Veltri.

Veltri, koji je iz terenske kancelarije FBI u Majamiju, rekao je da Agencija prolazi kroz sve postove osumnjičenog i istoriju pretraživanja na mreži, preneo je CNN.

"Prolazimo kroz medijske izveštaje i javne izjave koje je dao da želi da regrutuje avganistanske vojnike i druge da se bore za Ukrajinu", rekao je on.

Veltri je kazao da je FBI poslao više zahteva kompanijama za povraćaj telefona i naloga na društvenim mrežama subjekta. On je istakao da za sada nema informacija da je osumnjičeni delovao sa nekim drugim.

Veltri je rekao da Agencija smatra da je očigledan pokušaj ubistva Donalda Trampa "izuzetno ozbiljan". Agencija je "odlučna da pruži odgovore o tome šta je dovelo do događaja koji su se desili", rekao je Veltri.

FBI radi sa svojim partnerima na traženju naloga za pretres vozila, mobilnog telefona i drugih uređaja Rajana Veslija Rauta, rekao je on.

FBI-jev istražni tim, zajedno sa kancelarijom američkog tužioca za južni okrug Floride i Odeljenjem za nacionalnu bezbednost Ministarstva pravde, "aktivno zajedno rade na potrazi i naknadnom izvršenju naloga za pretres.

"Do sada, nalozi uključuju uređaj za video snimanje, mobilne uređaje subjekta, vozilo i druge elektronske uređaje koji se nalaze na ranije poznatim adresama", rekao je Veltri na konferenciji za novinare.

Raut je uhapšen u nedelju nedugo nakon što je pobegao pošto su agenti tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je Tramp igrao golf.

Republikanski predsednički kandidat ostao je nepovređen i sklonjen na bezbedno, saopštila je policija.

Pucnjava se dogodila oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji13. jula, kada je Tramp zadobio povredu uha.

(Telegraf.rs/Tanjug)