Stoltenberg: Odluka o dozvoli da Ukrajina koristi rakete dugog dometa je pojedinačno na saveznicima

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da pozdravlja razgovore o ukrajinskoj upotrebi raketa dugog dometa za napade na rusku teritoriju, ali da bi bilo kakvu odluku o tom pitanju morali da donesu pojedinačni saveznici.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je mesecima molio saveznike da dozvole Ukrajini da upotrebi zapadne rakete, uključujući američki ATACMSdugog dometa i britanske Storm Šedous duboko u Rusiju, kako bi ograničila sposobnost Moskve da pokrene napade, preneo je Rojters.

Britanski premijer Kir Starmer i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarali su u petak u Vašingtonu o tome da li da dozvole Kijevu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji.

Odluka nije saopštena, navodi britanska agencija.

"Pozdravljam ovaj razvoj događaja i ove odluke, ali konačne odluke donose pojedinačni saveznici", rekao je Stoltenberg za radio LBC.

"Saveznici imaju različite politike po ovom pitanju", istakao je on.

Pojedini američki zvaničnici su veoma skeptični da bi dozvoljavanje upotrebe takvih raketa napravilo značajnu razliku u borbi Kijeva protiv ruskih snaga.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da bi se Zapad direktno borio protiv Rusije ako bi dozvolio Ukrajini da napadne raketama dugog dometa zapadne proizvodnje.

Upitan o mogućoj ruskoj odmazdi, Jens Stoltenberg je rekao da "u ratu nema opcija bez rizika".

"Ali i dalje verujem da će najveći rizik za nas, za Veliku Britaniju, za NATO, biti ako predsednik Putin pobedi u Ukrajini", dodao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)