UN: Talibani suspendovali vakcinaciju protiv dečje paralize u Avganistanu

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

UN: Talibani suspendovali vakcinaciju protiv dečje paralize u Avganistanu

Foto: Tanjug/AP

Talibani, koji su na vlasti u Avganistanu, suspendovali su kampanju vakcinacije protiv dečje paralize u toj zemlji, saopštile su danas UN.

Vest o suspenziji je preneta agencijama UN neposredno pre početka septembarske kampanje imunizacije, a razlog nije naveden, prenosi AP.

Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije Hamid Džafari rekao je da je svestan razgovora da se odustane od vakcinacije u kućama, a da se imunizacija umesto toga vrši u džamijama.

SZO je ove godine potvrdila 18 slučajeva poliomijelitisa u Avganistanu, svi uglavnom na jugu zemlje, što je šest slučajeva više nego prošle godine.

''Globalna inicijativa za iskorenjivanje poliomijelitisa je svesna nedavnih političkih diskusija o prelasku sa kampanja vakcinacije od kuće do kuće na vakcinaciju od lokacije do lokacije u delovima Avganistana. Partneri su u procesu diskusije i razumevanja obima i uticaja bilo koje promene u trenutnoj politici”, rekao je Džafari.

Avganistan i susedni Pakistan su jedine dve zemlje u kojima poliomijelitis nikada nije iskorenjen, a u Pakistanu je kampanja vakcinacije nedavno prouzrokovala nasilje jer militanti tvrde da je imunizacija deo zapadne zavere za sterilizaciju dece.

U avgustu je SZO izvestila da Avganistan i Pakistan nastavljaju da sprovode ''intenzivnu i sinhronizovanu kampanju,“ koja se fokusira na poboljšanu pokrivenost vakcinacijom u endemskim zonama i efikasan i blagovremen odgovor na detekcije na drugim mestima.

Tokom kampanje širom zemlje u junu 2024, Avganistan je prvi put u poslednjih pet godina koristio strategiju vakcinacije od kuće do kuće, taktiku koja je pomogla da se dopre do većine ciljane dece, saopštila je SZO.

Ali južna provincija Kandahar, baza talibanskog vrhovnog vođe Hibatulaha Ahundzade, koristila je kampanje vakcinacije od mesta do mesta ili od džamije do džamije, koje su manje efikasne od odlaska u domove ljudi.

Kandahar i dalje ima veliki broj dece ugrožene dečjom paralizom jer ne sprovodi vakcinacije od kuće do kuće, navodi SZO.

''Ukupna uključenost žena u kampanje vakcinacije ostaje oko 20 odsto u Avganistanu, što dovodi do neadekvatnog pristupa svakom detetu u nekim oblastima“, navodi se u saopštenju.

SZO je upozorila da obustava vakcinacije u Avganistanu može da ugrozi kampanju u Pakistanu zbog velikog kretanja stanovništva.

(Telegraf.rs/Tanjug)