Ukrajinci potegli "tajno oružje" protiv Rusije: Oglasio se misteriozni komandant, imaju samo jedan cilj

I. N.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

Jedno od najtajnijih oružja za borbu protiv ruske invazije na Ukrajinu sada zadaje ozbiljan udarac Moskvi. Naime, video postavljen na društvenim mrežama nastoji da promoviše tajne aktivnosti mreže ukrajinskih civila, koji žive i bore se iza ruskih linija.

Ovaj pokret otpora, kojim upravljaju ukrajinske specijalne snage, raste, kaže komandant pokreta, koji je rekao da svaka odrasla osoba – stara, mlada, muška, ženska – može da se pridruži. Neophodno je samo da bude lojalna Ukrajini i hrabra!

Po ugledu na britanski Izvršni odbor za specijalne operacije, koji je vodio misije iza neprijateljskih linija tokom Drugog svetskog rata, zadaci ukrajinskog otpora na teritoriji koju je zauzela Moskva uključuju špijunažu, sabotažu i "eliminisanje ruskih snaga", rekao je komandant za Sky News.

On kaže da su muškarci i žene, koji su članovi pokreta otpora, aktivni na Krimu, kao i u delovima na jugu i istoku Ukrajine. Tvrdi i da su izvršavali zadatke unutar Rusije.

Iz predostrožnosti formiraju i svoje "jedinice" u delovima Ukrajine koji bi mogli da padnu pod rusku kontrolu. Osim toga, civili u Rusiji koji se protive vladavini Vladimira Putina, počeli su da uče od otpora kako bi stekli znanje i iskustvo za sopstvene operacije.

"Naravno, posao koji obavljaju naši članovi je opasan", tvrdi komandant, pukovnik specijalnih snaga, koji je iz bezbednosnih razloga tražio da mu se ne otkriva identitet.

Komandant tvrdi da su brojni članovi otpora stradali na dužnosti ili su završili u ruskim zatvorima.

"Ali ovo ns ne plaši, jer naš cilj opravdava gubitke koje trpimo", kaže on za Sky News.

Ovo je prvi put da je šef Otpora ukrajinskih snaga za specijalne operacije - naziv je vojne grane koja vodi pokret otpora - priča za medije.

"Rusi će morati ili da nas sve pobiju, ili da odu"

"Među nama su oni ljudi koji mirno, tiho, prikriveno obavljaju svoje zadatke ne očekujući brzu nagradu ili slavu“, rekao je pukovnik govoreći u hotelu u Kijevu.

On kaže da je glavna motivacija sloboda.

"Želimo da branimo svoju zemlju... Rusi će morati ili da nas sve pobiju – ili da odu“, kaže komandant.

Članovi pokreta otpora imaju specijalne misije, koje naravno komandant nije hteo da otkrije, da ne bi ugrozio svoje ljude. Ipak, mrežama kruže snimci. U jednom od takvih snimaka, koji je navodno nastao prošle godine, vidi se kako članovi otpora podmeću požar na trafostanicama u ruskom regionu Voronježa, nedaleko od Ukrajine.

Tu su i snimci iz 2023. godine, u kojem nekoliko pojedinaca, pokrivenih lica, crnim sprejom ispisuju logo otpora – dve strelice u suprotnim smerovima i tačku u sredini – na zgradama u okupiranom delu Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini.

Pored toga, video snimak iz prvih dana invazije 2022. godine nudi dokaze o članu otpora koji snima kretanje ruskih trupa u gradu Irpin, nedaleko od Kijeva, tokom neuspelog pokušaja Moskve da napadne prestonicu Ukrajine.

Komandant je rekao da se pokret otpora koristi za praćenje ruskih trupa i razmenu informacija o tome kako ruske vlasti deluju u okupiranoj oblasti. Članovi imaju i mnogo aktivnije uloge.

Neki su raspoređeni tako da ometaju linije snabdevanja kako bi Moskvi otežali transport hrane i municije do svojih snaga na frontu.

"Takođe pokušavamo da po svaku cenu ubijemo vojno osoblje Ruske Federacije i uništimo njihovu vojnu opremu", rekao je komandant.

Informacije koje daju pripadnici otpora dele se sa ukrajinskim oružanim snagama kako bi se pomoglo u koordinaciji vojnih udara i drugih ofanziva, uključujući i Krim. Komandant je rekao da će otpor biti ključan u svakom budućem pokušaju da se ruska vojska primora da se povuče sa poluostrva koje su okupirali od 2014. godine.

"Mnogi naši tamo obavljaju izviđačke misije“, rekao je komandant.

On ističe da ne iznenađuje što ruski FSB neprekidno "češlja" po Krimu. Ipak, kako tvrdi, još nisu uspeli da uhvate otporaše.

Iako svestan odgovornosti na svojim plećima zbog toga što je zadužen za takve visokorizične operacije, samo kaže: "Hvala Bogu na tome".

Komandant je rekao da je pokret otpora počeo neformalno nakon što je Rusija prvi put napala Krim i delove istočne Ukrajine pre jedne decenije.

Međutim, pokret je postao formalnija struktura, pod komandom snaga za specijalne operacije, uoči Putinove invazije u punom obimu 2022. godine.

Program opisuje kao ledeni breg. Objašnjava kako je sedeo "na vidljivom delu vrha ledenog brega", sa oficirima specijalnih snaga, koji su zaduženi za različite delove otpora, a da se ispod svih njih grana mreža pripadnika otpora.

Upitan koliko je veliki pokret, rekao je da je to tajna.

"Mogu da vam kažem da nas je na hiljade i srećan samo što se širimo", dodao je.

Snimak koji sada kruži mrežama "udara" na one koji su zainteresovani da se pridruže pokretu. Njih pozivaju da putem sajta kontaktiraju specijalne snage.

"Sada smo započeli kampanju za popularizaciju pokreta otpora i stvaramo uslove da svaki građanin Ukrajine može da komunicira sa nama na poverljiv način i da nudi svoje usluge“, rekao je komandant.

Dok jača svoje redove, ova politika "otvorenih vrata" takođe povećava rizik od prodora proruskih infiltratora u mrežu. Ali komandant kaže da je njegov tim bio spreman na ovo i da su prekinuli veze sa svima za koje sumnjaju da su krtice koje rade za drugu stranu.

Pored širenja otpora u Ukrajini, komandant tvrdi da je njegova jedinica nedavno počela da dobija iskaze interesovanja od civila u Rusiji.

On je rekao da ruske otporaše neće voditi njegov tim, ali da bi mogli da izvuku pouke iz ukrajinskih operacija otpora.

"To je deo otpora, ali njihov otpor je protiv Putinovog režima. Nije naš pokret koji organizujemo unutar naše zemlje. Oni već uče od nas i počinju da koriste naše metode već unutar Ruske Federacije i u tim stvarima vidimo veliki potencijal", rekao je komandant.

(Telegraf.rs)