Nemačka vladajuća koalicija želi da ukine državno finansiranje crkvi

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Ilustracija: Pixabay

Nemačka vladajuća koalicija će na jesen predstaviti predlog zakona o dugoročnom ukidanju državnog finansiranja crkvi, a očekuje se da reforma bude osmišljena tako da odobrenje Bundesrata, donjeg doma parlamenta ne bude neophodno, izjavila je danas poslanica Slobodne demokratske partije (FDP) Sandra Bubendorfer-Liht.

''Nažalost, blokada država primorava koaliciju da krene ovim putem. Bilo bi pogrešno sačekati još deceniju ili vek pre nego što se zamene državne službe'', rekla je ona.

Crkve u Nemačkoj dobijaju državne beneficije za eksproprijaciju nemačkih crkvi i manastira početkom 19. veka u okviru sekularizacije.

Sa izuzetkom Hamburga i Bremena, sve savezne države plaćaju godišnji iznos katoličkoj i protestantskoj crkvi, a nedavno je to iznosilo ukupno 550 miliona evra godišnje širom zemlje, prenosi Tagesšau.

Kao rezultat toga, poreski obveznici plaćaju i verske zajednice koje nemaju veze sa tim, a broj se povećava svake godine.

Prošle godine samo Katoličku crkvu napustilo je oko 400.000 ljudi, a godinu ranije više od pola miliona.

Kako se navodi, cilj vladajuće koalicije sada je da isplati te verske institucije i tako razdvoji crkvu i državu.

''Crkve su očigledno više kooperativne i spremnije za razgovor od nekih državnih predstavnika“, objasnila su tri poslanika iz vladajućih stranaka, Lars Kasteluči (SPD), Konstantin fon Noc (Zeleni) i Bubendorfer-Liht (FDP).

Premijer Donje Saksonije Stefan Vajl (SPD) naglasio je da su države "veoma ujedinjene" u odbijanju ovakvih isplata

''Mogu samo da savetujem da ne sledite ove planove“, upozorio je on.

(Kraj) jno/nv

(Telegraf.rs/Tanjug)