Mapa borbi u Ukrajini: Vojska se povlači da bi izbegla "ruski prsten", ali desio se preokret

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinske snage bile su primorane da se povlače nakon napredovanja Rusije prema gradu Pokrovsku. Međutim, ruske trupe nisu uspele da postingu svoj cilj koji je bio da zarobe ukrajinske trupe u ovom području, u prstenu, piše ISW.

Snimci od 22. augusta pokazuju da su ruske snage nedavno zauzele Ptiče, jugoistočno od Pokrovska, i napredovale južnije, potvrđujući ranije tvrdnje o kontroli nad istočnom obalom Karlivskog rezervoara.

Nedavna ruska napredovanja južno i jugozapadno od auto-puta T-0511 (Ocheretyne-Hrodivka) dovela su do povlačenja ukrajinskih snaga. Rusi su očekivali da će uspeti da ih opkole, ali, stvari su ispale drugačije, prenosi ISW.

Dok su se ruske snage kretale prema auto-putu E-50 (Donjeck-Pokrovsk) poslednjih nedelja, verovatno su zapretile ukrajinskim snagama opkoljavanjem, što je dovelo do ukrajinskog povlačenja.

Portparol ukrajinske brigade na frontu u Pokrovsku priznao je 22. augusta da je ovo rusko napredovanje podstako ukrajinske snage da se povuku kako bi zaštitile svoje vojnike.

Neki ukrajinski zapovednici na frontu u Pokrovsku takođe su izjavili za Associated Press, u članku objavljenom 22. augusta, da su se novi ukrajinski regruti u regiji povremeno povlačili sa svojih položaja.

Međutim, ISW nije video rasprostranjene izveštaje o neorganizovanom ukrajinskim povlačenjima na frontu u Pokrovsku, a nedostatak značajnih ruskih taktičkih dobitaka sugeriše da su se ukrajinske snage uspele povući na uredan način.

Prethodne rasprave među ruskim vojnim blogerima o potencijalnom taktičkom okružju u tom području su utihnule.

(Telegraf.rs)