Zelenski razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom o zakonu o duhovnoj nezavisnost

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U Kijevu je usvojen zakon koji zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom na teritoriji Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, tokom kojeg je istakao značaj novog zakona o duhovnoj nezavisnosti.

"Pozitivno smo ocenili razvoj naše saradnje, posebno nedavnu produktivnu posetu ukrajinske delegacije Vaseljenskoj patrijaršiji, i izrazili obostrana očekivanja u vezi sa uzvratnom posetom Patrijaršije", napisao je Volodimir Zelenski na Telegramu.

Ukrajinski predsednik je istakao značaj novog zakona o duhovnoj nezavisnosti, koji je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija, i istakao da nezavisni narod treba da bude i duhovno nezavisan.

"Naša država nastoji da ojača pravoslavlje u Ukrajini i promoviše otvoreni dijalog između crkava", naglasio je Zelenski.

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je u drugom čitanju zakon "O zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija", koji zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom na teritoriji Ukrajine.

(Telegraf.rs/Tanjug)