Ukrajina zabranjuje rad Ruske pravoslavne crkve na svojoj teritoriji

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kijev je manjinsku UOP, koja je istorijski povezana s Rusijom, prikazao kao leglo ruskog uticaja i saučesnika u punoj invaziji Kremlja na Ukrajinu

Foto: Shutterstock

Ukrajinski parlament je u utorak usvojio zakon koji otvara put za zabranu manjinske Ukrajinske pravoslavne crkve (UOP) povezane s Rusijom, rekli su poslanici.

Ova legislativa zabranjuje Rusku pravoslavnu crkvu na ukrajinskoj teritoriji i predviđa zabranu, koja treba da bude odobrena sudskom odlukom, za verske organizacije koje su “povezane” s njom.

Kijev je manjinsku UOP, koja je istorijski povezana s Rusijom, prikazao kao leglo ruskog uticaja i saučesnika u punoj invaziji Kremlja na Ukrajinu.

Ukupno 265 poslanika je glasalo za zakon, dok je 29 bilo protiv, rekao je poslanik Jaroslav Železniak na Telegramu.

“Danas smo krenuli na neizbežan put čišćenja iz mreže agenata Kremlja, koja se decenijama skrivala iza maske verske organizacije,” rekao je poslanik Roman Lozinski na Facebooku.

Manjinska crkva nije odmah reagovala, ali je ranije tvrdila da je prekinula veze s ROC-om, koji je otvoreni podržavalac Moskovskog rata, nakon invazije u februaru 2022.

Ukrajinski zvaničnici osporavaju ovu tvrdnju i pokrenuli su desetine krivičnih postupaka, uključujući optužbe za izdaju, protiv nekoliko svojih sveštenika. Najmanje jedan je poslat u Rusiju kao deo razmene zarobljenika.

Legislativa još uvek treba potpis predsednika Volodimira Zelenskog, koji je ranije ovog meseca opisao potez kao “usmeren na jačanje duhovne nezavisnosti Ukrajine”.

Rekao je da zakon treba da garantuje “odusustvo manipulacije ukrajinskom crkvom iz Moskve”.

(Telegraf.rs)