Odbijena žalba 99-godišnjakinje osuđene za 10.000 ubistava: Bila sekretarica šefa konc-logora, sve je znala

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački sud odbio žalbu sekretarice osuđene za 10.000 ubistava u Drugom svetskom ratu

Foto: Tanjug/AP

Nemački sud odbio je danas žalbu 99-godišnje Irmgard Furhner, koja je osuđena za saučesništvo u više od 10.000 ubistava tokom Drugog svetskog rata, kada je radila kao sekretarica SS komandanta nacističkog koncentracionog logora Štuthof.

Savezni sud pravde potvrdio je osuđujuću presudu Furhner, koja je u decembru 2022. osuđena na dve godine uslovne kazne, prenosi AP.

Furhner je optužena da je pomagala u radu logora u blizini Danciga, sada poljskog grada Gdanjska.

Osuđena je za saučesništvo u ubistvu u 10.505 slučajeva i za saučesništvo u pokušaju ubistva u pet slučajeva.

Sudije su bile uverene da je Furhner "znala i da je svojim radom kao stenografkinja u komandi koncentracionog logora Štuthof od 1. juna 1943. do 1. aprila 1945. namerno podržavala činjenicu da je 10.505 zatvorenika ubijeno gasom".

Irmgard Furhner osuđena na dve godine zatvora uslovno Foto: Tanjug/AP

Smatra se da je u logoru Štuthof u strašnim uslovima umro oko 65.000 ljudi, među kojima su bili Jevreji, Poljaci i zarobljeni sovjetski vojnici, a da su za njihovo ubistvo korišćene različite metode za ubijanje zarobljenika i hiljade su ubijene u gasnim komorama od juna 1944. godine.

Kada je počelo suđenje Furhner u septembru 2021, ona je pobegla iz staračkog doma, a policija ju je uhvatila nekoliko sati kasnije na ulicama Hamburga, prenosi BBC.

Ona bi mogla da bude poslednja osoba u Nemačkoj koja je odgovarala za zločine počinjene za vreme vladavine nacista, iako se i dalje istražuje nekoliko slučajeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)