Dečak (8) čudom spasen od utapanja na Halkidikiju: Fenomenalne reakcije prisutnih ljudi bile su presudne

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Otac dečaka video ga je kako pluta u moru licem nadole i ne diše

Foto: Shutterstock

Srećan kraj imala je drama osmogodišnjeg dečaka koji je zamalo izgubio život u moru kod Furke, u Halkidikiju.

Uzbuna je podignuta u ponedeljak uveče kada je otac deteta video kako osmogodišnjak pluta licem nadole u moru, piše Protothema.

Prestravljen, izvukao ga je na obalu i shvatio da nije pri svesti. Srećom, jedan lekar koji se nalazio u blizini odmah je započeo reanimaciju.

Istovremeno, obaveštena je i Hitna pomoć, dok je volonter instruktor Temeli Jerisiotis (član Grčke spasilačke ekipe) stigao na lice mesta za pet minuta, opremljen kiseonikom i automatskim mobilnim defibrilatorom.

Iskusni spasilac govorio je za Thesstoday.gr o prvim kritičnim trenucima.

"Bio sam na poslu u Furki kada su me panični građani obavestili da se dete davi. Pojurio sam na plažu i našao dete na pesku, dok mu je lekar već pružao prvu pomoć. Progutao je mnogo vode. Za nekoliko minuta sam mu dao medicinski kiseonik, a ubrzo je stigla i hitna pomoć koja ga je preuzela kada je povratio svest. Prvo je prevezen u Zdravstveni centar Kasandra, a zatim u dežurnu bolnicu. U ovakvim situacijama, prvi kritični minuti su presudni", rekao je on.

Predsednik neprofitne organizacije Kids Save Lives, Anastasis Stefanakis, istakao je značaj trenutnog aktiviranja lanca preživljavanja:

"Od suštinskog je značaja da u svakom hitnom slučaju u blizini budu zdravstveni profesionalci i obučeni građani koji poznaju pružanje prve pomoći, kao i dostupnost spoljnog defibrilatora. Vreme je naš najveći neprijatelj. Ne možemo i ne smemo čekati hitnu pomoć skrštenih ruku", zaključio je on.

(Telegraf.rs)