Još jedan tajkun među nestalima u potopu superjahte u Italiji: Tornado je potopio kod ribarskog sela

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Luksuzna jahta Bajezijan pogođena je iznenadnim tornadom kod obale ribarskog sela Portičelo u ponedeljak ujutru

Foto: HO / AFP / Profimedia

Džonatan Blumer, predsednik međunarodne finansijske kompanije Morgan Stenli, i njegova supruga su navodno među nestalima nakon što je Bajezianska jahta potonula na Siciliji.

Veruje se da su među nestalima on i njegova supruga, saopštile su italijanske vlasti, zajedno sa britanskim biznismenom Majkom Linčem i njegovom 18-godišnjom ćerkom Hanom.

Pre manje od tri meseca, ovaj 59-godišnjak je oslobođen optužbi za prevaru sa kojima se suočio u SAD zbog 11.1 milijarde dolara vredne kupovine svoje kompanije Autonomi od strane giganta iz Silicijumske doline HP (Hewlett-Packard) 2011. godine.

Podsetimo, Stiven Čemberlen, nekadašnji saradnik Majka Linča, s kojim se zajedno branio na suđenju za prevaru u SAD u vezi sa prodajom kompanije Autonomy kompaniji Hewlett-Packard, preminuo je nakon što je teško povređen u saobraćajnoj nesreći, samo nekoliko dana pre nego što je Linč nestao kod obale Sicilije, saopštio je njegov advokat u ponedeljak.

Luksuzna jahta Bajezian pogođena je iznenadnim tornadom kod obale ribarskog sela Portičelo u ponedeljak ujutru, nakon čega je potonula. Jedna osoba, kuvar jedrilice, pronađen je mrtva, dok se šest osoba vodi kao nestalo, piše Metro.

Veruje se da su Kristofer Morvilo, advokat u britanskoj multinacionalnoj advokatskoj kancelariji sa sedištem u Londonu "Clifford and Chance", i njegova supruga među šest nestalih osoba, prema italijanskoj agenciji Civilne zaštite.

Kako prenose portali koji se bave iznajmljivanjem luksuznih jahti, cena jednonedeljnog najma ovog plovila iznosi čak 215.000 dolara.

Foto: Perini Navi Press Office Handout / Zuma Press / Profimedia

Jahta dugačka 55,9 metara vredna je 18 miliona dolara. Proizvedena je u poznatom italijanskom brodogradilišu "Perini Navi", a delo je čuvene dizajnerske kuće "Remi Tesije", koja je specijalizovana za jahte.

Ovo plovilo je prvi put proizvedeno 2008. Jahta je široka je 11,51 metar, a visoka 9,73 metra. Zanimljivo je da je njen trup od aluminijuma. Kada nema vetra, pokreću je dva snažna dizel motora od 720 kilovata, odnosno 966 konja.

(Telegraf.rs)