Umro je Mišel Gerar! Suze liju u potocima u kuhinjama širom sveta

I. Ć.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Imao je 91 godinu

Foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Francuski kuvar i autor kuvara Mišel Gerar, jedan od pionira pokreta "nove kuhinje" (nouvelle cuisine), umro je u nedelju uveče u 91. godini života, prenosi portal thedrinksbusiness. Tokom sedmodecenijske karijere, Gerar je otvorio brojne restorane koji su dobili bezbroj priznanja. Njegov najpoznatiji restoran bio je "Les Prés d’Eugénie" u Gaskonji, koji ima tri Mišelinove zvezdice od 1977. godine. Vodič je za ovaj restoran naveo: „U jelima pronalazimo sve što je čini suštinom kuvara Gerara: rad kuhinje naturalizma, naravno, sveprisutna lakoća i sposobnost da uspešno spoji najrazličitije ukuse, kao dirigent koji vodi orkestar.“ Njegovo najveće nasleđe je njegova uloga kao jednog od „osnivača“ nove kuhinje – stila kuvanja karakterističnog po lakoći i svežini, u suprotnosti s teškim i bogatim jelima.

U intervjuu za Explore France, objavljenom u januaru 2023. godine, Gerar je naveo: „Moj kuvarski tim i ja pripremamo svako jelo kao da je muzički komad, čineći ga laganim, živahnim, vazdušastim, glatkim i svilenkastim.“ Međutim, tradicionalni recepti su i dalje bili važni za Geru, zbog čega je njegov prvi restoran, otvoren u Parizu 1965. godine, nosio ime "Le Pot au Feu". „Tradicija, u smislu znanja i veštine, igra važnu ulogu,“ nastavio je. „Neophodno je savladati tehnike i ideje koje dolaze s tradicijom da bi se kasnije mogli nadmašiti, reinvetirati ili izazvati. To smo radili 1960-ih, s Polom Bokuzom, Rožeom Vergeom i braćom Troagro, s pokretom koji je na kraju nazvan "nova kuhinja".“

Među kuvarima koji su mu odali počast bio je Mark Sargeant, koji je rekao: „Takvi kuvari se danas više ne prave. Jedan od najvećih svih vremena preselio se na zlatni rog na nebu.“ Gijom Gomez, kuvar kuhinje Jelisejske palate, napisao je: „Bilo je potrebno tvoje genijalno umeće da izgradiš i učiniš ono što će sada ostati tvoje delo, tvoje nasleđe gastronomiji.“ Samo nekoliko nedelja ranije, Gomez je bio uključen u proslavu 50. godišnjice otvaranja restorana "Les Prés d’Eugénie" 1974. godine. „Suze teku u kuhinjama širom sveta jer postoji toliko tvojih učenika, i znam da će moći da očuvaju ovo nasleđe".

Rani život i obrazovanje

Mišel Gerar rođen je 1933. godine u pariskom predgrađu Vetej. Kada je imao šest godina, izbio je Drugi svetski rat, i on je odrastao u blizini Ruana sa svojom bakom i majkom. U gradu je njegova majka vodila porodičnu mesaru nakon što je njegov otac bio regrutovan. Imao je "vrstu francuskog seoskog detinjstva koje je uključivalo gazenje po potocima bosih nogu kako bi golim rukama hvatao skliske pastrmke, ali i nacističke istrage u vezi sa lokacijom krava njegove porodice." Nakon oslobođenja 1944. godine, imao je "Escoffier-style gozbu" u domu porodičnog prijatelja, što ga je inspirisalo da prekine sa učenjem nauke u korist učenja za kuvara. Takođe je učio kuvanje od svoje majke i bake.

Karijera

Rekao je da ga je "gledanje bake dok peče pecivo inspirisalo da postane šegrt sa 14 godina u poslastičarnici Kliber Aliks u Mantes-La-Žoliju." Zatim je naučio "palata kuhinju" u pariskom hotelu de Kriljon, a kasnije je postao glavni poslastičar tog objekta u 25. godini. Takođe je kuvao u Le Lidu i Maksimu, a 1958. godine osvojio je "Meilleur Ouvrier de France" za poslastičarstvo, dok je radio kao poslastičar u hotelu de Kriljon.

Krajem 1960-ih, radio je u malom restoranu u Aznje-sur-Seini u Parizu, gde, kako kaže New York Times, "skoro samostalno izmišlja novu kuhinju." Tokom 1960-ih, zajedno sa Polom Bokuzom, Alenom Šapelom i Žanom i Pjerom Troagrom, "Gerar je bio pionir nove kuhinje koja je... "poremetila kulturu restorana..." Odbacivši dugotrajna pravila francuske visoke kuhinje, grupa se zalagala da hrana izgleda i ima ukus kao ono od čega je zapravo napravljena, da bude mršavija, lakša i svetlija." U predgrađu Pariza 1965. godine, otvorio je svoj prvi restoran "Le Pot au Feu". Osvojio je dve Mišelinove zvezdice. Le Pot-au-Feu je 1967. godine dobio prvu zvezdicu u Mišelinovom vodiču. Restoran je dobio drugu zvezdicu 1971. godine i bio je uspešan dok nije bio prinudno preuzet radi proširenja puta.

U selu Eugenie-les-Bains, Gerar je imao farmu od 16 hektara zajedno sa suprugom Kristinom, koja se nalazila na termama gde je carica Eugenija provodila leta. Na tom mestu se nalazi njegov restoran Les Pres D'Eugenie, smešten u originalnom hotelu Les Pres D'Eugenie otvorenom 1862. godine. Godine 1972. Gerar je upoznao Kristinu Bartelmi, ćerku osnivača brenda Biotherm i vlasnicu lanca banja i hotela. Venčali su se, a 1974. godine preselio se sa njom u Eugenie-les-Bains, gde je ona vodila jedan od manjih, manje uspešnih spa centara svoje porodice. Oni su obnovili zgrade, a Gerar je izumeo stil kuvanja, "cuisine minceur", oblik zdrave kuhinje, kako bi zadovoljio zdravlju svesne Parižane. Gera navodi da je stvorio "veliku kuhinju za mršavljenje" kada se preselio u Eugenie 1974. godine, područje gde su pacijenti sa metaboličkim bolestima koristili njegove termalne izvore. Želeo je kuhinju koja je privlačnija od dijetalne hrane, ali sa niskim sadržajem masti, šećera i soli, rekavši da je "shvatio dubinu očaja prema hrani" s kojim su se suočavali gojazni pacijenti u spa centru.

U 1976. godini pojavio se na naslovnici magazina TIME sa karikaturom Gerara, tada 42-godišnjaka, i rečenicom "Novo pravilo gurmana: bez maslaca." Nakon što je prvi put osvojio tri Mišelinove zvezdice za svoj restoran Les Prés d’Eugénie 1974., 1975. i 1977. godine, počeo je stalno dobijati tri Mišelinove zvezdice za svoj restoran oko 1980. godine. Njegov restoran u Les Prés d’Eugénie imao je tri Mišelinove zvezdice 40 godina uzastopno, počevši od 1977. godine.

Njegova knjiga "Jedite dobro i ostanite vitki" uključuje "cuisine minceur". Godine 1983. Kristina i Mišel kupili su Château de Bachen, ponovo zasadili vinograde i proizveli svoju prvu berbu 1988. godine. Godine 1992. otvorili su još dva nova hotela, uključujući The Couvent des Herbes. Gerar je na imanju vodio luksuzni hotel, gurmanski bistro, restoran sa tri zvezdice, butik smeštaj i, najnovije, La Ferme Thermale d'Eugenie, jedan od najelegantnijih spa centara u Francuskoj. Takođe je upravljao vinogradom, koji je godišnje proizvodio 37.000 boca njegove etikete Baron de Bachen. Na toj lokaciji vodio je školu kuvanja za hobiste. Takođe su 2013. godine otvorili centar za obuku profesionalnih kuvara. Do 2016. godine, Gerar i njegova porodica su upravljali sa 21 spa centrom i zapošljavali oko 2000 ljudi.

(Telegraf.rs/thedrinksbusiness.com/Wikipedia)