Al Majadin: Nema pomaka u pregovorima o miru u Gazi, izraelski uslovi neprihvatljivi

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Al Majadin: Nema pomaka u pregovorima o miru u Gazi, izraelski uslovi neprihvatljivi

Foto: Shutterstock

U toku poslednje runde pregovora o primirju u Gazi, koja je završena danas u Dohi, nije došlo do pomaka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi, rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin.

On je rekao da je rukovodstvo Hamasa obavešteno da se razgovori sa sastanaka u Dohi ne obavezuju na prethodno dogovorene uslove, nakon što su američki zvaničnici opisali pregovore kao ''obećavajuće''.

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog predloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Kako navode izvori, Izrael je postavio nove uslove, koji uključuju zadržavanje trupa unutar Gaze duž granice sa Egiptom, dok Hamas zahteva potpuni prekid vatre, potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa, normalan povratak raseljenih Palestinaca i dogovor o razmeni zatvorenika.

Ovo je usledilo nakon saopštenja da će se visoki zvaničnici vlada SAD, Katara i Egipta ponovo sastati u Kairu sledeće nedelje sa ciljem zaključenja sporazuma o prekidu vatre u Gazi i sporazuma o razmeni zatvorenika između Hamasa i Izraela.

Zvaničnici SAD su takođe saopštili da je poslednja runda pregovora bila najproduktivnija u poslednjih nekoliko meseci, a izraelski mediji su preneli da su razgovori bili ''pozitivni i konstruktivni''.

Ranije danas, vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani rekao je da je katarski šef diplomatije Mohamed bin Abdulrahman opisao rezultate ove faze pregovora kao "osetljive".

(Telegraf.rs/Tanjug)