50 miliona ljudi oči u oči sa olujom: Tajfun sa vetrovima od 220 km/h prolazi uz najveći megapolis na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuju se poplave i višemetarski plimni talasi sa Pacifika

Foto: Shutterstock

U ovom času veoma snažan tajfun premešta se istočno od Japana. Ovaj tajfun jačao je na svom putu ka Japanu i do njega stigao kao tajfun četvrte kategorije, zahvaljujući veoma toplim vodama od čak 30 stepeni u ovom delu Pacifika.

Foto: zoomEarth

Ovaj tajfun stigao je Pacifikom sa juga i svojom centrom na svom putu ka severoistoku prolazi svojim razornim delom na bezbednoj udaljenosti od centralnog dela istočne obale Japana i Tokija.

Foto: zoomEarth

Vetrovi u tajfunu imaju udare od 220 km/h.

Dobra vest je da se tajfun svojim razornim delom nalazi nad okeanom.

Ipak, obodnim delom tajfun je zahvatio istočni deo Japana i donosi vrlo jake i obilne kiše i olujne vetrove od 80 do 120 km/h, kao i vrlo visoke talase. Očekuje se da padne i više od 300 litara kiše, uz poplave.

Na najjačem udaru je centralni deo istočne obale najvećeg ostrva Honšu.

Foto: Tanjug/AP

Približavajući se Tokiju sa jugu, tajfun je napravio zaokret prema severoistoku, tako da neće direktno pogoditi Tokio, kao ni bilo koji drugi grad, ali svojom perifernim delom i najvećem megapolisu na svetu doneće vrlo obilne pljuskove, olujne vetrove od 80 do 100 km/h i potencijalne poplave, jer se očekuje 200 do 300 litara kiše po kvdratnom metru.

Istočnije od centra Tokija i duž same obale Pacifika očekuju se uraganski vetrovi od 140 km/h, s obzirom na to da će se ovaj najistočniji deo naći najbliže centru odnosnu "oku" tajfuna.

Foto: zoomEarth

Najjači udar tajfuna očekuju malena ostrva u Pacifiku 50 do 100 kilometara južno od Tokija, koja će se naći na razornom putu tajfuna.

Foto: zoomEarth

Na njima bi palo i više od 500 litara kiše, uz uraganske vetrove od 200 km/h.

Foto: zoomEarth

Snažan tajfun nastaviće put dalje na severoistok, a iznad znatno hladnijih voda severnog Pacifika tokom vikenda izgubiće tropske karakteristike i kao snažan ex uragan premeštati dalje preko severa Pacifika prema istoku.

Japan se nalazi na putu mnogih tajfuna, a sezona traje od maja do novembra. Oni su najintenzivniji i najjači od avgusta do oktobra, a mogu direktno pogoditi bilo koji deo Japana.

(Telegraf.rs)