Snimak koji prikazuje prve sate napada Ukrajine na ruskom tlu: Uništena linija odbrane, zarobljeni vojnici

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimak prikazuje prvu fazu blickriga, koji se odigrao 6. avgusta, kada je hiljade ukrajinskih vojnika prešlo zapadnu granicu Rusije

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska objavila je snimak koji prikazuje prve sate napada na ruski region Kursk.

Snimak prikazuje prvu fazu blickriga, koji se odigrao 6. avgusta, kada je hiljade ukrajinskih vojnika prešlo zapadnu granicu Rusije u velikom udaru na vojsku predsednika Rusije Vladimira Putina.

U snimku, koji je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo na Iksu prikazano je, između ostalog, kako su ukrajinske snage uništile "neprijateljske odbrambene linije" i zarobile ruske vojnike.

Podseća se da su SAD i zapadne sile, koje žele da spreče direktnu konfrontaciju sa Rusijom, rekle da ih Ukrajina nije prethodno obavestila o napadu i da Vašington nije umešan u operaciju. Kremlj, međutim, smatra da su NATO i Zapad direktno uključeni.

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je u četvrtak da je Kijev uspostavio vojnu komandnu kancelariju u delu ruske oblasti Kursk. Dodao je da njegove snage i dalje napreduju, iako su moskovske trupe pojačale napade na njih u istočnoj Ukrajini.

Iako je ukrajinska kontraofanziva razotkrila slabosti u odbrani Rusije i promenila javnu priču o sukobu, ruski zvaničnici su rekli da ono što nazivaju ukrajinskim "terorističkim upadom" neće promeniti tok rata.

(Telegraf.rs)