Putin je obećao slabo obučenim regrutima da ih neće slati u rat: Sad je linija fronta došla kod njih

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Poruke koje su poslednjih dana podeljene na ruskim Telegram kanalima i drugim društvenim mrežama otkrile su koliko je Moskva bila nepripremljena za ovu vrstu napada, uključujući činjenicu da je vojska ostavila slabo obučene regrute da brane granicu s Ukrajinom

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je veliko obećanje kada je započeo svoj rat protiv Ukrajine: regruti neće biti uključeni u borbe. Međutim, dok se

Moskva bori s zaustavljanjem ukrajinskih napredovanja duboko na svojoj teritoriji, porodice mladih vojnika raspoređenih u tom području podigli su uzbunu zbog svojih voljenih.

Poruke koje su poslednjih dana podeljene na ruskim Telegram kanalima i drugim društvenim mrežama otkrile su koliko je Moskva bila nepripremljena za ovu vrstu napada, uključujući činjenicu da je vojska ostavila slabo obučene regrute da brane granicu s Ukrajinom - zemljom protiv koje Rusija ratuje više od 10 godina, piše CNN.

"Kada su granicu u 3 ujutru napali tenkovi, tamo su se branili samo regruti", piše u jednoj takvoj poruci od žene koja tvrdi da je majka regrutovanog vojnika u Kursku, graničnoj regiji u koju su prošle nedelje ušle ukrajinske trupe.

"Nisu videli nijednog vojnika, ni jednog ugovornog vojnika - nisu videli nikog. Moj sin je kasnije nazvao i rekao: "Mama, u šoku smo", dodala je druga žena, identifikovana kao Olga.

Rusko ministarstvo odbrame o tome se još nije oglasilo.

Raspoređivanje regruta osetljivo je pitanje u Rusiji. Delimično je tako zbog Putinovih ponovljenih obećanja da neće biti poslati u borbu, ali i zbog činjenice da su majke i supruge vojnika tradicionalno bile uticajan glas u zemlji gde je sada neslaganje gotovo nepostojeće, a mnoge su besne.

Baka jednog ruskog regruta koji je služio u Kursku, i sada se smatra nestalim, rekla je da je njen unuk Vladislav, bez oružja, bio smešten u selo oko 500 metara od granice.

"Šta su momci mogli da urade? Da idu protiv (ukrajinskih vojnika) s lopatom?", rekla je Natalija Apel za nezavisni ruski medij Verstka.

Internetom se deli i onlajn peticija kojom se traži od Putina da povuče regrute iz tog područja. Činjenica da se Rusija oslanjala na regrute za odbranu granice verovatno je razlog zbog kojeg su ukrajinske trupe uspele s takvom lakoćom da napreduju na rusku teritoriju kada su prošlog utorka prvi put pokrenule napad.

Ukrajinski vojni zapovednik Oleksandr Sirski izjavio je da su ukrajinske trupe napredovale 35 kilometara kroz ruske odbrambene linije od početka napada.

"Preuzeli smo kontrolu nad 1.150 kvadratnih kilometara teritorija i 82 naselja", rekao je Sirski ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom sastanka štaba u četvrtak.

Svi zdravi muškarci u Rusiji podležu obavezi služenja vojnog roka, a ako budu pozvani, moraju da služe godinu dana u vojsci. Vojni rok u Rusiji obično se sprovodi dva puta godišnje, u proleće i jesen, pri čemu se svaki put poziva više od 100.000 mladića. Izbegavanje vojnog roka krivično je delo koje može biti kažnjeno zatvorskom kaznom.

(Telegraf.rs)