Britanski tenkovi korišćeni za prodor u Rusiju?

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinske trupe su navodno koristili britanske tenkove da uđu na teritoriju Rusije

Foto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Ukrajinske trupe su navodno koristile britanske tenkove u svojoj ofanzivi u Rusiji, javlja SkyNews.

Ukoliko ova informacija bude potvrđena, biće to prvi put da su britanski tenkovi, kojim su upravljali ukrajinski vojnici, korišćen u borbi na teritoriji Rusije.

Ministarstvo odbrane u Londonu odbilo je da komentariše ove navode, a nisu to učinile ni ukrajinske snage.

Međutim, Velika Britanija je potvrdila da Ukrajina može slobodno da koristi britansko oružje na ruskoj teritoriji, prema vladinoj politici.

Izvor je rekao da ovo uključuje tenkove Challenger 2 i signalizirao je da su oni korišćeni tokom ukrajinskog upada, koji je počeo 6. avgusta.

Detalji o tome kako su i kada ukrajinske snage rasporedile tenkove Challenger 2 u ruskom regionu Kurska nisu jasni, kao ni broj tenkova koji su možda bili uključeni.

Ipak, poznato je da ukrajinska 82. vazdušno-jurišna brigada od prošle godine upravlja britanskim tenkovima. Potvrđeno je da deo brigade učestvuje u Kurskoj ofanzivi.

Velika Britanija je pristala da Ukrajini da 14 svojih tenkova Challenger 2 u januaru 2023. godine, što je navelo Nemačku i SAD da slede njihov primer sa svojim verzijama. Jedan od britanskih tenkova uništen je u operacijama u Ukrajini prošlog septembra - prvi put kada je "Challenger 2" korišćen u aktivnoj borbi.

Ovaj tenk, koji je u upotrebi od 1994. godine, teži 62,5 tona.

Prema politici britanske vlade, upotreba oružja koje je Britanija dala Ukrajini mora biti u skladu sa međunarodnim pravom. Vojna pomoć ima za cilj da pomogne ukrajinskoj vojsci da se odbrani od ruskog napada.

Čuveni Times je u sredu izvestio da je Ben Volas, bivši britanski ministar odbrane, obelodanio kako je tokom svog mandata dao dozvolu Ukrajini da pogađa mete unutar Rusije koristeći "bilo koje oružje koje joj je isporučeno“, sa izuzetkom raketa dugog dometa "Storm Shadow".

On je predložio da se ista pravila primenjuju i na ukrajinsku operaciju u Kursku.

Navodi se da je Volas rekao da je "savršeno legitimno" da Ukrajina upotrebi britansko oružje, ako se u napadu cilja logistika i infrastruktura koja podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

(Telegraf.rs)