Saša je uhapšena u Rusiji, puštena na slobodu tokom razmene zatvorenika: Sada planira brak sa Sofijom

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon istorijske razmene zatvorenika početkom avgusta, dve Ruskinje su proslavile to što su opet zajedno u Nemačkoj posle više od dve godine odvojenosti

Foto: Tanjug/AP

Saša Skočilenko i Sofija Subotina bile su razdvojene više od dve godine, nakon što je jedna od njih uhapšena u Rusiji. Posle puštanja na slobodu u okviru razmene zatvorenika, sada planiraju da ispune svoj san.

"Ne znamo još kako ili u kom gradu, ali to je plan", rekla je Saša o planovima venčanja sa devojkom Sofijom.

Nakon istorijske razmene zatvorenika početkom avgusta, dve Ruskinje su proslavile to što su opet zajedno u Nemačkoj posle više od dve godine odvojenosti.

Skočilenko, umetnica i muzičarka, protestovala je protiv ruskog rata u Ukrajini, zbog čega je završila u zatvoru. Sofija se borila za nju i trudila da joj život u zatvoru učini što lakšim. Brak u Rusiji nije dolazio u obzir, jer su tamo istopolni brakovi zabranjeni.

Saša je 2022. godine uhapšena u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, nakon što je zamenila cene u supermarketu antiratnim porukama. U pritvoru je patila od hroničnih bolesti i bili su joj potrebni obroci bez glutena. Sofija je komunicirala sa zatvorom najmanje dva puta nedeljno, donosila hranu, lekove i druge potrepštine.

Godinu dana kasnije, usledio je novi šok - Sofiji je dijagnostifikovan rak.

"Želela sam da odustanem, bila sam spremna da umrem", rekla je ona.

Nisu se videle narednih godinu dana. Pošto nisu bile u braku, vlasti su Sofiju proglasile svedokom i odbile da joj dozvole posete ili telefonske razgovore.

U novembru 2023. godine, Saša je osuđena na sedam godina zatvora. Ovog leta, dok je čekala odgovor na žalbu, činilo se da je na izmaku snage.

"Rekla sam joj da sam umorna od čekanja da odem kući. Molila sam je da mi kaže da će se desiti čudo", ispričala je Saša za Bild.

Istog dana, zatvorski službenik joj je savetovao da hitno zatraži pomilovanje. Napisala je zahtev i nekoliko dana kasnije prebačena je u Moskvu, u zloglasni zatvor Lefortovo. Saša je 1. avgusta stavljena u autobus sa 15 drugih zatvorenika, odvezeni na aerodrom i prebačeni u Tursku.

Odatle su otišli u Nemačku, gde ih je kancelar Olaf Šolc dočekao na pisti.

Sofija je takođe odletela za Nemačku, a sledećeg dana su ponovo bile zajedno.

Otada se nalaze na sedmom nebu, provode vreme zajedno i planiraju venčanje.

(Telegraf.rs)