Putin besan, ali koliko dugo Ukrajina zaista može da drži Kursk?

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Svima je iznenađenje što su Ukrajinci uspeli da prodru preko granice i da drže položaje osam dana

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin poprilično je besan što je njegova vojska dozvolila da ukrajinske trupe uđu na rusku teritoriju i tamo se zadrže duže od sedam dana. Ukrajinci tvrde da "drže" oko 1000 kvadratnih kilometara, a Putin je u ponedeljak "kroz zube" navodio šta su prioriteti i da neprijatelj mora odmah da bude očišćen sa ruskog tla...

Svima je iznenađenje što su Ukrajinci uspeli da prodru preko granice i da drže položaje osam dana. Profesor Majkl Klark, analitičar za bezbednost i odbranu, kaže za SkyNews da napad, iako impresivan, neće biti dugoodrživi cilj za Ukrajinu.

"U ovom ratu smo navikli da vidimo da se bitke 'razvijaju' duži vremenski period, prave bitke iscrpljivanja traju mesecima", kaže on.

Ipak, smatra da ova bitka za Kursk može da traje nekoliko dana do nedelje, ali ne i mesecima.

To je, objašnjava, zbog toga što je na Putinu sve veći pritisak.

"Da bi preživeo unutar Kremlja mora da pokaže da je teritorija Rusije sveta, tako da će uraditi sve šta treba da bi ovo rešio", navodi Klark.

On podseća da Rusija nije imala invaziju od 1941, te da je to razlog što je Putin veoma besan.

Očekuje da Putin sada usmeri značajne resurse kako bi Ukrajince počistio sa svoje zemlje. Dodatno, smatra, Ukrajinci nemaju potrebu da ovo područje drže duži vremenski period.

"Ako Ukrajinci stvarno žele da ovaj deo drže dugo, morali bi da preusmere mnogo snaga tamo, a sa njihove tačke gledišta, rekao bih da to nije vredno toga", naveo je Klark.

Ovaj stručnjak smatra da Ukrajina već ima politički benefit.

"Pretpostavljam da Ukrajinci ovo mogu da održe mesec dana do šest nedelje, onda će smatrati da je posao odrađen i krenuće da se povlače", smatra Klark.

(Telegraf.rs)