Oglasio se Seničić o požaru na području Atike: Nema srpskih turista

I. N.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Seničić je rekao da u području Atike, koje je zahvaćeno požarom, nema naših turista

Foto: Miloš Tešić/ATAImages

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da u području Atike u Grčkoj gde od nedelje bukti požar nema srpskih turista, kao i da požar ne utiče na srpske turiste koji borave ili planiraju boravak na drugim destinacijama u Grčkoj.

Seničić je za Tanjug rekao da ne poseduje informaciju da li ima srpskih državljana u delu Grčke koji je zahvaćen požarom, ali naglašava da turista nema.

"Požar je zahvatio veliku površinu. Trenutno traje gašenje i trude se vatrogasci, i lokalna samouprava, naravno, da se požar na neki način ograniči i da se ugasi", rekao je Seničić.

Ističe da je požar zahvatio ruralno područje, da je za sada evakuisano nekoliko kuća, a da će ukoliko za tim bude bilo potrebe biti evakuacije i na drugim mestima.

Dodaje da JUTA prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa vlastima u Grčkoj i ambasadom Srbije u toj zemlji.

Seničić je naglasio da nijedan polazak ka Grčkoj neće biti otkazan, jer destinacije za koju postoje bukirani polasci nisu ugrožene i dodaje da područje Atike nije zanimljivo srpskim turistima.

Direktor JUTE navodi da nije Grčka jedina destinacija koja svakog leta ima problema sa šumskim požarima.

"Generalno, sve mediteranske zemlje na moru imaju problem sa požarima. Bude ih i u Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj pa i u Španiji i Italiji", kazao je Seničić.

On pojašnjava da su najčešći uzročnici visoke temperature, ali i nepažnja lokalnog stanovništva ili turista.

"I to je stvar koja se neće promeniti ni u nekom narednom periodu, pa zbog toga možemo da ih očekujemo. Za sada, sva sreća je da se to dešava, uglavnom u područjima u kojima ne borave turisti", navodi Seničić.

On ističe da se u slučajevima kada su bukirane destinacije ugrožene, turisti evakuišu i premeštaju na druge lokacije.

"Nažalost, u jeku sezone, kada dođe do takvih situacija, vrlo je teško premestiti turiste u neke druge objekte koji su u tom trenutku prazni", rekao je Seničić.

Ističe da se u slučajevima kada je nemoguće obezbediti alternativni smeštaj turisti vraćaju kućama, bez mogućnosti refundacije troškova.

Seničić navodi da su to situacije više sile i da ih predviđa i zakon.

Govoreći o najpopularnijim destinacijama među turistima iz Srbije Seničić navodi da je u prethodnih deset godina Grčka na samom vrhu.

"Očekujemo da će više od milion srpskih turista ove godine posetiti Grčku i to pre svega sever - Halkidiki, oblasti Svetog Đorđa, Pijeriju. Tu će boraviti negde oko 65-70 odsto srpskih gostiju", rekao je Seničić.

Ističe da će verovatno ovo biti jedna od najboljih sezona i da uprkos sporadičnim problemima turističke agencije mogu biti zadovoljne.

"Moram da napomenem da ove godine imamo daleko manji broj žalbi nego što je to bio slučaj prethodnih godina", zaključio je Seničić.

(Telegraf.rs/Tanjug)