Putin sazvao sastanak zbog Kurska: Na stolu četiri teme

I. N.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Rusije je rekao da će na sastanku biti razmatrana četiri pitanja

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ovim trenucima održava sastanak, a u vezi sa aktuelnom situacijom u regionu Kurska, u koji su prodrli ukrajinski vojnici.

Predsednik Rusije je rekao da će na sastanku biti razmatrana četiri pitanja:

- kako proterati neprijatelja sa teritorije

- kako se izboriti

- kako pomoći stanovnicima

- šta treba obezbediti jedinicama na terenu

"Glavni zadatak Ministarstva odbrane jeste da izgura neprijatelja sa naše teritorije i da, zajedno sa graničarima, omogući pokrivanje državne granice", rekao je Putin.

Putin je rekao i da FSB, zajedno sa Nacionalnom gardom Rusije, "mora da obezbedi antiterorističku situaciju i efikasnu borbu protiv diverzantskih i izviđačkih grupa neprijatelja".

Putin je rekao da je civilni sektor dužan da obezbedi da snage bezbednosti budu snabdevene svime što im je potrebno, a da "regionalni lideri moraju da se fokusiraju na podršku građanima kojima je potrebna pomoć i zaštita".

Prema Putinovim rečima, ovakvim akcijama "Ukrajina sledi glavni vojni cilj da se zaustavi napredovanje ruskih trupa za potpuno oslobađanje teritorije DNR, LNR i Novorosije".

"Sada je jasno zašto je kijevski režim odbio naše predloge da se vratimo na plan mirnog rešenja, kao i predloge zainteresovanih i neutralnih posrednika. Po svemu sudeći, neprijatelj, uz pomoć zapadnih gospodara, ispunjava njihovu volju“, rekao je Putin.

Podsetimo, ukrajinske trupe su 6. avgusta uspele da prodru na rusku teritoriju, o čemu je načelnik generalštaba ruske armije Valerij Gerasimov izvestio Vladimira Putina.

Snimak sa tog sastanka ostaće upamćen upravo zbog Putinove reakcije na izveštaj Gerasimova.

Naime, dok je Gerasimov podnosio izveštaj, prvi čovek Rusije je stiskao usne, duboko uzdisao, lutao pogledom, udarao prstima po stolu, premeštao se u fotelji...

(Telegraf.rs)