Pet ključnih pitanja sa kojima se suočava Kamala Haris u završnici kampanje za predsedničke izbore

A. P.
Vreme čitanja: oko 6 min.

Izazovi za verovatnu kandidatkinju Demokratske stranke su ekonomska neizvesnot, nestabilna situacija na Bliskom istoku i pitanja o sopstvenoj sposobnosti da se suoči sa izazovima naporne kampanje

Foto: Tanjug/AP

Malo je kandidata koi su imali tako uspešan početak kampanje za predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama kao što je to Kamala Haris. Ona je prikupila stotine miliona dolara donacija, odlično se kotira u istraživanjima javnog mnjenja i ima potpunu podršku stranačke baze.

Kampanja Kamale Haris je samo u prvih 24 sata nakon što je objavljeno da je Tim Volc, guverner Minesote, njen kandidat za potpredsednika, prikupila 36 miliona dolara donacija.

Posle tri nedelje neverovatnog momentuma, Kamala Haris se sada suočava sa ogromnim i istorijski neobičnim izazovom da održi energiju u narednih 90 dana do izbora (prvi utorak u novembru).

Kandidatkinja Demokratske stranke sada se suočava sa ekonomskom neizvesnošću, politički nestabilnom situacijom na Bliskom istoku i pitanjima o sopstvenoj sposobnosti da se suoči sa izazovima naporne kampanje.

Od glavnih političkih pitanja do medijske strategije kampanje, ovo je pet ključnih pitanja sa kojima se ona suočava u narednim mesecima, preneo je Politico.

Da li je Kamala Haris spremna da odstupi od scenarija?

Još izbegava intervjue: Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Među novinarima i kolumnistima se navodi da Kamala Haris ni ove nedelje neće odgovarati na njihova pitanja. Republikanci ovde poentiraju, jer bivši predsednik Donald Tramp i njegov kandidat za potpredsednika Džej Di Vens redovno održavaju sopstvene konferencije za novinare, kako bi napravili kontrast.

Kamala Haris je poslednji takozvani "sedeći intervju" dala još 24. juna u emisiji "Jutro Džo" na MSNBC. Razgovarala je sa Andersonom Kuperom iz CNN nekoliko dana nakon toga, a posle katastrofalne debate predsednika Džozefa Bajdena.

U svoj raspored nije ubacila nikakve druge intervjue ili konferencije za novinare. A njen tim se izgleda ne žuri da to promeni.

Nakon Trampovih i Vensovih konferencija za novinare, Harisova je u četvrtak kratko poručila da njen tim želi da zakaže intervju do kraja meseca. Bilo je razgovora o zajedničkom intervjuu sa Kamalom Haris i Timom Valcom uoči početka stranačke konvencije u Čikagu 19. avgusta.

Ali njeni ključni saradnici u komunikacijama duboko su skeptični da će intervjua na glavnim TV mrežama ili u nacionalnim novinama dopreti do birača koji su im potrebni u novembru, misleći da to odražava mnogo omalovažavani pristup Bajdenovog najužeg kruga.

Vredi se osvrnuti se na njen intervju iz juna 2021. sa Lesterom Holtom iz NBC, da bismo shvatili zašto Kamala Haris možda nerado daje intervjue. Intervju sa Holtom, tokom kojeg su je pitali zašto nije posetila južnu granicu, naneo joj je dosta štete.

S druge strane, izgleda da je ona od tada našla čvrsto uporište. Snažno je branila Bajdena posle katastrofalne debate zaustavljajući političko krvarenje. Ljudi u njenom okruženju su to videli kao prikaz toga koliko je daleko ona dogurala.

Drugo pitanje koje se nameće je da li je spremna da se više puta suoči sa Trampom. Bivši predsednik je u petak poručio da je spreman na tri debate sa Kamalom Haris. Ona je poručila da je otvorena za ovu opciju ali da još nije prihvatila.

Može li Kamala Haris da ubedi birače da joj povere ekonomiju?

Beskućnici u Kaliforniji Foto: Philip Pilosian / Shutterstock.com

Birači su i dalje duboko zabrinuti za ekonomiju i inflaciju. Dobili smo tek uzorak ekonomske poruke potpredsednice kada je prošle nedelje ona priznala da su cene i dalje previsoke, uokvirujući trku kao "borbu za budućnost“.

Na nedavnom skupu u Atlanti, ona je nagovestila planove da krene u napad na ekonomiju, obećavajući da će se pozabaviti podizanjem cena, smanjiti troškove, zabraniti skrivene tarife i naknadne troškove od finansijskih institucija.

Takođe je najavila i da će, ograničiti "nepravedna" povećanja zakupnine i ograničiti troškove lekova koji se izdaju na recept. To su politike za koje je rekla da će „smanjiti troškove i uštedeti hiljade dolara porodicama srednje klase.

Ali javna percepcija ekonomije je slaba tačka za demokrate. A Haris nema mnogo vremena da nadoknadi izgubljeno. Nedavna anketa pokazuje da Tramp i dalje tu bolje stoji. Dvojica od torjice Amerikanaca kažu bi im bilo bolje u finansijskom smislu pod Trampom.

Partijska podela je još upečatljivija - čak 79 odsto republikanaca veruje da će biti bolje ako Tramp pobedi, dok 48 odsto demokrata tvrdi da će im biti bolje ako Kamala Haris trijumfije.

Padovi na globalnoj berzi u ponedeljak su označili značajan preokret u odnosu na hladnu inflaciju i stabilan rast na koje su ukazivali ekonomisti poslednjih nedelja, a takođe je bio i podsetnik da bi sumornost birača u pogledu ekonomije mogla da naškodi Harisovoj kampanji.

Tržišta su se smirila do kraja nedelje, ali narednih nekoliko nedelja će se pažljivo pratiti - a Federalne rezerve možda neće ponuditi nikakvo olakšanje od visokih kamata do septembra.

Može li Kamala Haris da uzvrati na Trampove napade u vezi imigracije i granice na jugu?

Iletalni imigranti Foto: Tanjug/AP

Granica je bila jedna od najvećih rana Džozefa Bajdena, a sada je to briga Kamale Haris. Republikanci su joj nadenuli titulu "cara na granici" jer ju je Bajden zamolio da radi sa zemljama Centralne Amerike na rešavanju osnovnih uzroka migracije.

Njena kampanja je zauzela aktivniji stav po ovom pitanju poslednjih nedelja. Objavila je u petak još jedan oglas u kojem brani Harisov rekord u bezbednosti granica - poruka koju niste čuli tokom njene kampanje za Belu kuću iz 2019.

Kamala Haris se ovoga puta bavila Bajdenovim ograničavanjem za atzilante, dok takođe promoviše rešenja za imigrante bez dokumenata koji dugo borave u SAD.

I naravno, ona planira da udari Trampa zbog toga što je ovog proleća ubio dvopartijski zakon o granici, argument koji pomoćnici kampanje veruju da će se probiti do birača.

S obzirom na to da je pitanje granice jedna od glavnih briga Amerikanaca, ona možda neće imati izbora osim da pokuša da pronađe način da to pitanje učini svojom prednošću. A ako se poveća broj prelazaka granice ove jeseni kako se temperature spuštaju, ovaj zadatak bi mogao postati još teži.

Da li će Kamala Haris pokušati da se razlikuje od Bajdena po pitanju Izraela?

Saveznici Benjamin Netanjahu i Džozef Bajden Foto: Tanjug/AP

Nakon što su demonstranti prekinuli njen skup u Mičigenu ove nedelje i zatražili privatni sastanak kako bi razgovarali o promenama politike naoružanja sa potpredsednicom, postalo je jasno da Haris neće moći da pobegne od pitanja Izraela i Gaze. to je unelo podele u Demokratsku stranku.

Aktivisti imaju tendenciju da na Kamalu Harisa gledaju povoljnije od Bajdena i među sobom raspravljaju o najboljem putu napred. Ali čak ni podela među demonstrantima neće zaustaviti planirane proteste na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu.

Tu je i potencijalni povratak nemira kada se studenti ovog meseca vrate u kampuse. To je Kamalu stavlja u politički opasnu poziciju. Ona i dalje služi kao Bajdenova potpredsednica, čak i dok pokušava da dobije podršku među demokratskim biračima.

Sada će morati da odluči da li se drži Bajdenove politike, pretpostavljajući da će se progresivno krilo njene stranke dovesti u red pred izbora u nocembru ili da li želi da napravi predstavu arapskim američkim glasačima i mladim glasačima koji se zalažu za ograničenja na oružje koje se šalje Izraelu.

Kako će Harisova kampanja odgovoriti na "Trampovu sudoperu"?

Poznat je po provokacijama i napadima: Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Tramp zna kako da usisava politički kiseonik i on se vraća svojoj taktici iz 2016. nudeći slobodne konferencije za štampu i objavljujući zlobne izjave na društvenim medijima.

Bivši predsednik je izvršio salvu napada na Kamalu Haria, dok Trampova kampanja pokušava da poentira doslednim porukama protiv Kamale Haris i  Tima Valca.

Između ostalih kritika, Trmap je njih nazvao "najradikalnijim levičarskim dvojcem u američkoj istoriji". Za Harisovu je rekao da ima "nizak IQ“.

Ova strategija se u punom svetlu pokazala tokom Trampovog intervjua na konferenciji Nacionalne asocijacije crnih novinara prošle nedelje, gde je doveo u pitanje crni identitet Kamale Haris i predložio da je ona izabrana za taj posao samo kao „zaposlena u DEI" (različitos, jednakost i inkluzija).

Iz njene kampanje su osudili ove izjave pre nego što su se vratili uobičajenoj komunikaciji. Oni veruju da bi dugotrajna borba služila Trampovim interesima više nego njihovim. Sada je pitanje da li se demokrate mogu držati ove strategije, jer sa Trampom to nije lak zadatak.

(Telegraf.rs)