Hiljade vojnika Zelenskog prodrlo na teritoriju Rusije? Napadi imaju samo jedan cilj

I. N.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Rusija je navela da je nekoliko stotina ukrajinskih vojnika pokrenulo iznenadni napad u utorak, ali je ukrajinski zvaničnik rekao da je broj bio veći

Foto: Tanjug/AP

Borbe ruskih i ukrajinskih snaga u regionu Kurska glavna su tema poslednjih dana. Ukrajinski izvori su naveli da je na hiljade vojnika angažovano na upadu u rusku provinciju, dok su Moskva i Kijev razmenjivali optužbe o požaru u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnik rekao je agenciji Frans pres da je cilj upada bio da destabilizuje Rusiju i razvuče ruske snage laganim, brzim napadima. Ostaje nejasno koliko će operacija biti održiva usred pretnji Kremlja da će biti ugušena korišćenjem ruskih rezervi.

Rusija je navela da je nekoliko stotina ukrajinskih vojnika pokrenulo iznenadni napad u utorak, ali je ukrajinski zvaničnik rekao da je broj bio veći. Upitan da li je više od 1.000 vojnika bilo uključeno u napad, odgovorio je: "Mnogo više, na hiljade..."

Navodi se da je nekoliko ukrajinskih brigada uključeno u operaciju, prema više izvora. Kijev je zatekao Rusiju nespremnom udarivši na slabo branjeni sektor fronta na kome nije bilo značajnijih borbi od proleća 2022 – i probio je ograničenu graničnu odbranu.

"Mi smo u ofanzivi. Cilj je da se razvuku pozicije neprijatelja, da se nanesu maksimalni gubici i da se destabilizuje situacija u Rusiji jer nisu u stanju da zaštite sopstvenu granicu!, rekao je bezbednosni zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Guardian.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da je Rusija ovog leta izvela skoro 2.000 prekograničnih udara na ukrajinsku oblast Sum iz regiona Kursk i da takvi udari zaslužuju ukrajinski odgovor.

"Artiljerija, minobacači, dronovi. Takođe beležimo raketne udare i svaki takav udar zaslužuje fer odgovor“, rekao je ukrajinski lider u svom noćnom obraćanju.

Ruski vojni blogeri tvrde da se borbe odvijaju čak i do 20 kilometara unutar regiona Kurska, a neki su otvoreno pitali kako je Ukrajina uspela tako daleko da se probije.

Nekoliko desetina ruskih vojnika, uključujući i borce iz Čečenije, koji su navodno zarobljeni u Kursku, prikazani su na snimcima koje je postavio "I want to live" (Želim da živim, op. aut.), projekat koji je povezan sa ukrajinskom vojnom špijunskom agencijom, preneo je Rojters – iako nije mogao da potvrdi video.

U odvojenom postu na društvenim mrežama, Zelenski je rekao da se čini da su ruske snage otvorile vatru na rashladne tornjeve u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju su Rusi okupirali u prvim mesecima rata.

"Nivoi radijacije su normalni", rekao je Zelenski pre nego što je optužio Rusiju da koristi svoju kontrolu na nuklearkom, čijih šest reaktora je u tihom modu, da bi, kako je naveo, "ucenjivali Ukrajinu, Evropu i ceo svet".

Ukrajinski zvaničnik u Nikopolju, najbližem gradu preko reke Dnjepar od nuklearne elektrane, dodao je da je, prema nezvaničnim informacijama, požar izazvan paljenjem "velikog broja automobilskih guma" u rashladnom tornju.

Evgenij Balicki, ruski zvaničnik koji je postavljen na okupiranom jugu Ukrajine, optužio je kijevske snage da su izazvale požar granatiranjem obližnjeg grada Energodara koji je, kao i fabriku, zauzela Rusija ubrzo nakon svoje invazije u februaru 2022. godine.

Iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su naveli da nema prijavljenih uticaja na nuklearnu bezbednost na lokaciji.

Snimci i fotografije prikazali su kako gust crni dim kulja iz jednog tornja, iako su stručnjaci rekli da se ne koriste dok je reaktor u režimu gašenja, što je navelo neke da se zapitaju da li je to bio način da se podignu ulozi zbog upada Ukrajine u Rusiju.

Ruska državna novinska agencija Tass prenela je sinoć saopštenje ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom da je glavni požar ugašen, dok su ruske i ukrajinske vlasti saopštile da je jedan od rashladnih tornjeva izgleda oštećen.

Spekulisalo se da bi Ukrajina mogla da pokuša da zauzme rusku nuklearnu elektranu u Kurčatovu kod Kurska, ali je udaljena više od 30 kilometara od trenutnih borbi i smatra se da bi kijevskim snagama bilo teško da stignu tako daleko.

Ukrajinski lideri i vojska su malo rekli o cilju upada na rusku teritoriju. Veruje se da je namera da se ublaži pritisak na istočnom frontu Donbasa gde ruske snage sad slabije napreduju. Takođe se smatra da to pokazuje Rusiji i zapadnim pristalicama Ukrajine da je Kijev i dalje sposoban da uspešno napadne.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je "osujetilo napade ukrajinskih mobilnih grupa" u tri sela severno i istočno od Koreneva – Tolpino, Žuravli, Obšči Kolodez – koji se nalaze na 15 do 20 kilometara od granice, najudaljenijih tačaka do kojih je, prema priznanju Moskve, došlo do upada.

Proukrajinski Telegram kanal objavio je snimak vojnika koji podižu zastavu iznad zgrade u ruskom selu Guevo, nekoliko kilometara unutar granice i oko desetak kilometara južno od Sudže, jednog od prvih gradova do kojih se došlo tokom upada.

U subotu je Volodimir Zelenski konačno direktno priznao upad u Kursku oblast – prvi put da su redovne snage Kijeva napale unutar Rusije otkako je Kremlj započeo svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022.

"Danas sam primio nekoliko izveštaja od vrhovnog komandanta Aleskadra Sirskog u vezi sa linijama fronta i našim akcijama da gurnemo rat na teritoriju agresora. Ukrajina dokazuje da zaista može da vrati pravdu i obezbeđuje upravo onu vrstu pritiska koja je potrebna – pritisak na agresora", naveo je Zelenski.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, optužila je Kijev da je angažovan u "terorističkim aktivnostima" koje imaju za cilj da unesu strah u obične Ruse.

"Jasno je da ovi varvarski postupci nemaju smisla sa vojne tačke gledišta, ali nastavlja da otplaćuje kredite koje su dali njihovi gospodari“, dodala je Zaharova.

Petnaest ljudi je povređeno u Kursku, rekao je vršilac dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov, nakon što su geleri od projektila pogodili stambenu zgradu. Zaharova je rekla da su ukrajinske snage izvele "masovni raketni napad" na grad i da je jedan prošao, uzrokujući žrtve.

Čini se da se ruska vojska oslanja na odbranu Kurska mešavinom vojnih graničnih stražara, elemenata iz drugih regionalnih snaga i onih "preraspoređenih iz oblasti nižeg prioriteta u Ukrajini“, prema analizi Instituta za proučavanje rata (ISW), koji je dodao da će to verovatno "pogoršati neorganizovanost izabranog odgovora Rusije".

ISW je saopštio da su napori da se okonča ukrajinski upad verovatno prešli na rusku agenciju za unutrašnju bezbednost FSB, a nakon što je Kremlj u petak objavio da je odgovor bila "protivteroristička operacija". "Ruski savezni zakon podređuje vojsku rukovodiocu protivterorističke operacije", saopštio je istraživački centar.

U međuvremenu, tokom noći u raketnom napadu u blizini Kijeva poginuli su muškarac i njegov četvorogodišnji sin, saopštile su službe za vanredne situacije. Eksplozije su odjeknule u subotu uveče u centru i istočno od Kijeva nakon što su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da dve ruske rakete idu ka gradu...

(Telegraf.rs)