Putin upotrebio stravično oružje kod Kurska: Oni najbliži "ispare", drugima uništava unutrašnje organe

J. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi su u Kursku, kako tvrde, upotrebili i termobarične, takozvane zabranjene bombe, poznatije i kao vakuumske bombe. Udarnim talasom i vakumom guši ono što cilja.

Foto: Profimedia/Yuri Smityuk / TASS

Rusija je najavila tzv. protivterorističku operaciju, "kako bi povećala sigurnost" u pograničnoj regiji Kursk. Ukrajinske snage upale su tamo i iznenadile ruske trupe. Gotovo 80.000 Rusa evakuisano je iz te regije. Rusko ministarstvo obrane izjavilo je da se borbe nastavljaju u Kurskoj oblasti te da je vojska izvela vazdušne napade na ukrajinske snage. Upotrebili su i termobarične, takozvane zabranjene bombe, poznatije i kao vakuumske bombe. Udarnim talasom i vakumom guši ono što cilja.

Termobarično oružje ne koristi konvencionalnu municiju. Umesto toga, napunjeno je eksplozivom visokog pritiska i usisava kisonik iz okoline kako bi stvorilo veoma snažnu eksploziju i talas pritiska. A što to znači u 'praksi'? Posledice za one koji se nađu u okruženju eksplozije su užasne.

- Najbliži udaru jednostavno 'ispare'. Oni malo udaljeniji pate od teških opekotina, njihova pluća često potpuno nastradaju u udaru. Žrtve potom udišu otrovne plinove. Onima još udaljenijima može uništiti unutrašnje organe, probiti bubne opne i uzrokovati gubitak vida. Učinak ovih vrsta bombi je jako ubojit i jako neugodan - stoji u američkom istraživanju o učinku ove vrste oružja iz 1993. godine.

Što je još strašnije, drugo američko istraživanje otkrilo je kako ova vrsta bombe ne utiče na moždano tkivo toliko destruktivno kao na ostatak našeg telesnog sastava, pa žrtve umiru u velikim bolovima dok se guše. Mogu biti potpuno svesne.

Ova vrsta oružja zapravo je, navode stručnjaci, po destruktivnoj moći najbliža atomskom oružju. Samo što ova ne ostavlja radijaciju i nije toliko pogubna za okolinu. Kako divno od nas kao vrste da smo na to pazili dok smo izmišljali ovo oružje...

Ovu vrstu naoružanja prvo su počeli razvijati u SAD-u i SSSR-u početkom 60-ih godina prošlog veka. Korišćene su u vijetnamskom ratu od američke strane, nešto kasnije sovjetske snage koristile su je u sukobima s Kinom i Avganistanom, posle i Rusija u Čečeniji, Amerika u svojim sukobima na bliskom istoku...

Najjaču bombu ove vrste Rusi su 'isprobali' 2007. godine. Nazvana je 'ocem svih bombi' i njena moć je bila u rangu manje nuklearne bombe. Nije poznato s koliko njih danas raspolažu.

- Ova vrsta oružja koristi se za potpuno brisanje nečega s lica zemlje. Nekoliko 'pogodaka' može razoriti cele gradske blokove u kratkom roku - objasnili su stručnjaci njeno delovanje.

(Telegraf.rs/24.hr)