Obrušile se drevne strukture stare 190 miliona godina, kažu da je to "veoma loš predznak"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pre dolaska konkvistadora dogodilo se nešto slično, što je za tadašnji pogled na svet Purepeče bilo zato što su bogovi Nana Kuerhaepiri i K’eri Kurikveri bili nezadovoljni", dodaje.

Foto: Scott London / Alamy / Alamy / Profimedia

Dve drevne severnoameričke strukture srušile su se u roku od samo devet dana jedna od druge u Glen kanjonu u Juti, a kako kažu, to dešavanje je "loš predznak" koji ukazuje na predstojeću propast.

Dvostruki luk, masivno geološko obeležje koje svake godine privlači hiljade turista u Nacionalnu rekreativnu zonu Glen kanjon u Juti, spontano se srušilo u sredu, saopštila je Služba za nacionalne parkove.

Luk, poznatiji kao "rupa u krovu" i "wc šolja" bio je star 190 miliona godina.

Manje od dve nedelje ranije, piramida u arheološkoj zoni Ihuacio u meksičkoj državi Mičoakan delimično se urušila usled intenzivne kiše.

Cigle na piramidi staroj oko 1.100 godina - značajnom delu istorije naroda Purepeča - odvojile su se od centralnog dela južne fasade i prosule se na travu.

Dalja oštećenja otkrivena su unutar piramide, uključujući njeno jezgro i potporne zidove, nypost.com.

Stručnjaci teoretišu da je priroda kriva za propast obe strukture: promenljivi nivoi vode i erozija talasa u jezeru Pauel verovatno su doprineli urušavanju duplog luka, a suša je izazvala pukotine u piramidi koje su omogućile kišnici da se filtrira kroz unutrašnjost.

Ali živi članovi plemena Purepeča kažu da pukotina njihovog kulturnog kamena kamena ima mnogo natprirodnije objašnjenje.

"Za naše pretke, graditelje, ovo je bio loš znak koji je ukazivao na blizinu važnog događaja", rekao je Tariakuiri Alvarez za The US Sun.

"Pre dolaska konkvistadora dogodilo se nešto slično, što je za tadašnji pogled na svet Purepeče bilo zato što su bogovi Nana Kuerhaepiri i K’eri Kurikveri bili nezadovoljni", dodaje.

Arheološka zona Ihuacio, osnovana oko 900. godine nove ere, smatrana je prestonicom naroda Purepeča — posebno kada je pleme dostiglo svoj vrhunac dominacije u južnom meksičkom regionu između 13. i 16. veka.

Vladavina Purepeča je okončana tokom evropske invazije početkom 16. veka.

Piramide su ostavljene da stoje i danas se smatraju jednim od nekoliko glavnih arheoloških lokaliteta u regionu, objavio je Art Newspaper.

IANH nastavlja sa procenom štete u arheološkoj zoni Ihuatzio i planira "temeljnu popravku strukture".

(Telegraf.rs)