Dejvid Nikolas Dempsi dobio 20 godina zatvora zbog napada na policajce na Kapitolu

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Dempsi je u januaru priznao krivicu po dve tačke za napad na policajce opasnim oružjem

Napad na Kapitol u Vašingtonu 6. januara 2021... Foto: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dejvid Nikolas Dempsi iz Kalifornije, poznat po političkom nasilju osuđen je danas na 20 godina zatvora zbog višestrukih napada na policiju jarbolima za zastave i drugim improvizovanim oružjem tokom pobune na Kapitolu SAD 6. januara 2021. godine.

Dempsi je dobio jednu od najdužih kazni među stotinama optuženih za nerede na Kapitolu, preneo je Gardijan.

Tužioci su ga opisali kao jednog od najnasilnijih članova gomile pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koja je upala na Kapitol dok su se poslanici sastajali da bi potvrdili pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Dempsi, koji je iz Van Najsa, gazio je policajce po glavi. Zamahnuo je motkama na policajce koji su branili prolaz, udario policajca u glavu metalnom štakom i napao policiju biber sprejom i polomljenim komadima nameštaja, rekli su tužioci.

Popeo se na druge izgrednike, koristeći ih kao "ljudsku skelu" da bi došao do policajaca koji su čuvali ulaz u prolaz.

On je povredio najmanje dva policajca, rekli su tužioci.

"Vaše ponašanje 6. januara bilo je stravično", rekao je američki okružni sudija Rojs Lambert Dempsiju i istakao da se nije zaneo u trenutku.

Dempsi je u januaru priznao krivicu po dve tačke za napad na policajce opasnim oružjem.

On je rekao da je njegovo ponašanje za osudu i izvinio se policajcima koje je napao.

Samo je Enrike Tario, bivši lider "Praud Bojsa", isključivo muške severnoamerička krajnje desničarske, neofašističke militantne organizacije koja promoviše i učestvuje u političkom nasilju, dobio dužu kaznu zbog učešća u napadu 6. januara.

Tario je osuđen na 22 godine zatvora zbog organizovanja zavere da se zaustavi mirni prenos vlasti sa Trampa na Bajdena posle izbora 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)