Ukrajina: Izvršili smo još jedan uspešan napad na ciljeve u Rusiji

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U saopštenju je potvrđeno i da su ukrajinske snage napale položaje ruskih PVO jedinica "raspoređenih na privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti"

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski mediji preneli su danas da su Odbrambene snage Ukrajine "zadale još jedan udarac važnim ciljevima neprijatelja na teritoriji Ruske Federacije", ističući da je pogođen ruski aerodrom u Lipeckoj oblasti.

"Odbrambene snage Ukrajine su izvršile udar na aerodrom Lipeck (Lipecka oblast, Ruska Federacija). U toku napada navođenim avionskim bombama pogođena su vojna skladišta i niz drugih objekata u blizini aerodroma. Evidentirano je više požara i veći broj detonacija. Poznato je da su na aerodromu Lipeck raspoređeni avioni Su-34, Su-35 i MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Rezultati štete se procenjuju", navodi se u poruci koju je na Fejsbuku objavila pres-služba Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, prenosi agencija Ukrinform.

U saopštenju je potvrđeno i da su ukrajinske snage napale položaje ruskih PVO jedinica "raspoređenih na privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti".

"Konkretno, borbena dejstva su izvršena protiv tri neprijateljska radara: dva iz PVO sistema S-350 i jedan iz S-300. Potvrđeno je precizno pogađanje i uništenje jednog radara protivvazdušne rakete S-350. Što se tiče druga dva cilja, informacije se trenutno razjašnjavaju".

Agencija Rojters je prenela da je u ukrajinskom napadu pogođeno i rusko vojno skladište sa navođenim projektilima, da su u napadu učestvovale raketne jedinice, snage za specijalne operacije, službe bezbednosti Ukrajine kao i da su korišćeni "bespilotni sistemi Oružanih snaga Ukrajine".

Ruski regionalni načelnik Igor Artamonov objavio je danas da je najmanje šest osoba ranjeno u napadu ukrajinskih dronova na Lipecku oblast u kojoj je proglašena vanredna situacija, preneli su ranije ruski mediji.

Artamonov je napisao na Telegramu da su ukrajinski napadi izazvali prekide u napajanju električnom energijom nakon oštećenja objekta energetske infrastrukture.

Načelnik je precizirao da su evakuisana četiri sela, od kojih se pojedina nalaze u blizini vazduhoplovne baze.

(Telegraf.rs/Tanjug)