Bitka za Kursk, ukrajinska vojska uhvatila rusku armiju potpuno nepripremljenu za napad na njenoj teritoriji

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U analizi Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su se ukrajinska oklopna vozila probila najmanje 12 kilometara u dubinu ruske teritorije i da su probijene dve linije odbrane

Tanjug/AP

U Kurskoj oblasti se već treći dan vode žestoke borbe. Ukrajisnka vojska je uhvatila rusku armiju potpuno nepripremljenu za napad na njenoj terotiriji.

Lokalni žitelji Kurske oblasti požirili su sa evakuacijom ne čekajući podršku nadležnih, dok se ruski vojni blogeri ljutito pitaju zbog čega vojska nije bila bolje pripremljena za ovakvu situaciju.

U međuvremenu iz Kremlja stižu kontradiktorne informacije o tome šta se dešava na terenu, što samo podgreva sugestije o haosu unutar vojnog vrha. Tačne razmere ukrajinskog napada nisu poznate, dok ruska strana danas tvrdi da je u potpunosti zaustavila napredovanje ukrajinskih trupa.

U analizi Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su se ukrajinska oklopna vozila probila najmanje 12 kilometara u dubinu ruske teritorije - Kurske oblasti, koja se graniči sa severnom Ukrajinom.

Ruski zvnaičnici tvrde da da je Ukrajina poslala 1.000 vojnika u napad uz podršku 11 tenkova i 20 oklopnih borbenih vozila. Snimci koje su poslali ruski vojni blogeri sugerišu da su najmanje dve ukrajinske brigade na terenu.

ISW je procenio da su ukrajinske snage probile dve ukrajinske odbrambene linije. Ukrajina zvanično nije komentarisala operaciju, dok "Business Insider" nije mogao iz nezavisnih izvora da potvrdi ove navode.

Za to vreme iz Rusije stižu oprečni izveštaji o tome šta se dešava. Aleksej Smirnov je u sredu proglasio situaciju pod kontrolom, pošto je predsednik Vladimir Putin sazvao hitan sastanak sa svojim šefovima bezbednosti.

"Izgleda da su Ukrajinci ponovo, poslednjih dana, iznenadili Rusiju i posmatrače na Zapadu svojom najnovijom operacijom", piše Majk Rajan, ratni analitičar i general-major u penziji, u analizi.

On je primetio da su "Ukrajinci napali sa visoko pokretnim, mehanizovanim snagama," koje su imale snažnu podršku PVO. Rusija je bila prinuđena da proglasi proglasi vanredno stanje u regionu. Počela je i evakuacija pograničnih gradova u regionu, naveli su državni mediji.

Ali jedna stanovnica Sudže, glavnog žarišta ukrajinskog napada, rekla je nezavisnom ruskom izdanju Meduza da je već pobegla, nekoliko sati pre nego što je ponuđena bilo kakva evakuacija.

"U utorak u tri sata ujutro probudio nas je zvuk rakete", rekla je ona.

Izgleda i da je Kurska nuklearna elektrana bila slabo zaštićena, a Rusija je tek sa zakašnjenjem premestila jedinice PVO u to područje, izvestio je Kiiv Post.

Nekoliko ruskih vojnih blogera kritikovalo je Kremlj zbog onoga što vide kao neuspeh da se vojska pripremi ili efikasno odgovori, navodi ISW. Uticajni prokremljovski kanal na Telegramu - Ribar napisao je u sredu da je rusko vojno rukovodstvo u poslednja dva meseca pratilo ukrajinsko jačanje, ali da je učinilo malo toga da se pripremi za napad.

Rano u sredu, predsednik ruskog saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev napisao je u postu na Telegramu da je potrebno naučiti ozbiljne lekcije. U sredu, je karin Žan-Pjer, pres sekretarka Bele kuće sugerisala da Sjedinjene Države takođe imaju ograničeno znanje o dešavanjima na terenu i da će se "obratiti ukrajinskoj vojsci kako bi saznali više o njihovim ciljevima".

(Telegraf.rs)