Lolitu udali sa 11 godina, sa 13 rodila prvo dete: Njena advokatica sumnja da je oteta i vraćena u domovinu

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Lolita je uspela da pobegne iz svoje domovine i potraži azil u Australiji, ali je otad nestala i sumnja se da je protiv njene volje vraćena u zemlju

Foto: Saeed KHAN / AFP / Profimedia

Žena iz Saudijske Arabije čini se da je oteta u Australiji i vraćena nazad u svoju državu, rekla je njena advokatica za AFP. Ona strahuje da ženu drže zatvorenom protiv njene volje.

Lolita Saferalden stigla je u Australiju 2022. godine, ali je prestala da odgovara na poruke u maju 2023. godine dok je bila u Melburnu, rekla je njena advokatica Alison Batison.

Alison je dodala da se u početku nadala da se Lolita krije u Australiji. Međutim, godinu dana kasnije rečeno joj je da je ona vraćena u Saudijsku Arabiju, a ona strahuje da je Lolita oteta iz zemlje.

"Apsolutno sam sigurna da se Lolita nikada ne bi vratila dobrovoljno u Saudijsku Arabiju. Srećna sam jer se čini da je živa jer sam dugo mislila da je mrtva", dodala je Alison za AFP.

Advokatica je istakla da joj je član porodice potvrdio da je Lolila živa i da se najverovatnije nalazi u pritvorskom centru.

Ambasada Saudijske Arabije još uvek se nije oglasila povodom ovih tvrdnji.

Lolita, koja je udata sa 11 godina, a sa 13 rodila prvo dete, pobegla je od seksualnog i psihičkog zlostavljanja u svojoj zemlji i tražila je azil u Australiji.

U noći njenog nestanka, jedna njena prijateljica dobila je zastrašujući poziv u pomoć od Lolite dok su je muškarci terali da krene sa njima.

Prijateljica je otrčala do njene kuće, ali je nekoliko muškaraca, koji su bili napolju u crnom kombiju marke "mercedes", sprečilo da vidi Lolitu, dodala je advokatica.

Niko se više nije čuo sa njom.

Lolita je navodno od kad je bila mlađa bila primorana da preuzme identitet svoje mrtve polusestre Hane, koja je navodno devet godina starija od nje.

Podaci sa leta pokauju da se žena po imenu Hana Saferalden ukrcala na let iz Melburna nekoliko dana nakon incidenta u njenom domu.

Međutim, snimak sa nadzorne kamere više nije dostupan, a Alison ne zna ko je još bio na letu sa njom.

"Veoma sam zabrinuta za njenu bezbednost", istakla je advokatica.

Australijska federalna policija saopštila je da je upoznata sa optužbama i da je započela istrage u junu 2024. Odbili su dalje komentare.

Saudijska Arabija je dugo bila povezana sa represijom nad ženama zbog svojih ranijih pravila kao što su zabrana vožnje i obaveza nošenja odora.

Iako su neka ograničenja ukinuta, aktivisti za ljudska prava kažu da zakon o ličnom statusu koji je stupio na snagu 2022. godine i dalje diskriminiše žene po pitanju braka, razvoda i podizanja dece.

Otkako je prijavila navodnu otmicu, Batison je razgovarala sa medijima u nadi da će Lolitin zahtev za vizu koji još uvek čeka biti odobren, otvarajući potencijalni put za konzularnu pomoć, pa čak i povratak u Australiju.

"Želim da zna da nije zaboravljena i napuštena u sistemu koji promoviše rodni aparthejd", poručila je Alison.

(Telegraf.rs)