Dečaka sa Daunovim sindromom izbacili iz škole, naveli loš izgovor: "Borimo se od kad se rodio"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako uči sporije od druge dece, rado ide u školu i jedva je čekao da krene ponovo. Međutim, ove godine će morati da podraži drugu ustanovu i neće krenuti sa drugarima u razred u Tiriniji

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Torben Vestfal (11), dečak sa Daunovim sindromom, išao je četiri godine u protestantsku privatnu školu ali od ove godine on je neće pohađati jer je izbačen iz nje.

Torben je rođen 2012. godine sa genetskim defektom trizomijom 21.

Iako uči sporije od druge dece, rado ide u školu i jedva je čekao da krene ponovo. Međutim, ove godine će morati da podraži drugu ustanovu i neće krenuti sa drugarima u razred u Tiriniji.

Njegovi roditelji Janina (37) i Soren Vestfal (47) kažu da je to bio pravi "šamar" kada im je škola Martin Luter u Šmalkaldenu (Tiringija) rekli da Torben više neće moći da pohađa školu.

"Zamolili su me preko društvene mreže Whatsapp da dođem u školu, bilo je i smajlija, nismo očekivali da će razgovor dobiti takav epilog", objašnjavaju roditelji.

"Torbena smo registrovali ovde da bi mogao da odraste kao normalan dečak uprkos svom hendikepu", kaže ogorčena majka i dodaje da je sve funkcionisalo,  kao i da je njen sin bio popularan i potpuno integrisan.

Kako su iz škole rekli, oni su se nažalost suočili sa nedostatkom kvalifikovanih radnika zbog slučajeva bolesti i fluktuacije kadrova među nastavnicima i vaspitačima.

"Na našu žalost, ne možemo da ispunimo naše visoke standarde kada je u pitanju obrazovanje dece sa posebnim potrebama i trenutno nismo u mogućnosti da ponudimo dodatna mesta", objašnjava portparol Olaf Delit.

Iz škole nisu obrazložili svoju odluku kao ni to što su porodici kasno javili, piše Bild.

"O Torbenu na času brine školski drug iz kancelarije za socijalnu zaštitu kako bi nastavnici mogli normalno da predaju", objašnjava majka koja smatra da je nedostatak kadrova loš izgovor.

"Od kada se Torben rodio, uvek smo morali da se borimo. Bez obzira da li je reč o stepenu invaliditeta ili o podršci u školi. Zamorno je što uvek moramo da preduzimamo pravne radnje da bismo dobili ono na šta naš sin ima pravo", kaže Soren Vestfal, koji sa suprugom vodi službu za brigu o deci.

Od četvrtka Torben će krenuti u specijalni školski centar u Šmalkaldenu.

"Potrebna mu je struktura i njegovo uobičajeno okruženje. Umesto toga, njegovi prijatelji su mu oduzeti, a on ni ne zna šta se dešava", rekla je majka zabrinuta za sina i dodala da ni ćerku neće upisati u školu iz koje je Torben izbačen.

(Telegraf.rs)