SAD: Branićemo ponovo Izrael u slučaju iranskog napada

M. P.
Vreme čitanja: oko 5 min.

Američki ministar odbrane najavio pomoć Izraelu u slučaju napada Irana

Foto: Tanjug/AP

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin ponovio je u sredu svoju "nepokolebljivu posvećenost" bezbednosti Izraela i rekao da će Vašington stati u njegovu odbranu ako bude potrebno, nekoliko sati nakon što je politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u Iranu rano u sredu, u ciljanoj likvidaciji koja se pripisuje Izraelu, prenosi Times of Israel.

Hanije je ubijen u ranim jutarnjim satima nakon što je iz svog doma u Kataru doputovao u Teheran kako bi prisustvovao ceremoniji zakletve novog predsednika Irana Masuda Pezeškiana.

Izrael nije komentarisao njegovo ubistvo. SAD su navele da nisu imale udela u atentatu i da nisu unapred znale za njega.

Na pitanje kakvu bi pomoć SAD pružile ako bi došlo do šireg sukoba na Bliskom istoku kao posledica ubistava Hanijea i visokog komandanta Hezbolaha u Bejrutu prethodne noći, Ostin je rekao da će Vašington nastaviti da brani Izrael ako bude napadnut, ali da je prioritet smanjenje tenzija.

"Sigurno ćemo pomoći u odbrani Izraela. Videli ste da smo to uradili u aprilu (kada su SAD predvodile koaliciju snaga koja je, zajedno sa Izraelom, skoro potpuno osujetila iranski napad na Izrael stotinama dronova i raketa, op.aut.). Možete očekivati da ćemo to ponovo učiniti", rekao je, misleći na napad koji je Iran pokrenuo protiv Izraela kao odgovor na bombardovanje komandanta Revolucionarne garde u zgradi u njenom konzulatu u Siriji.

"Ne želimo da se bilo šta od toga dogodi", dodao je Ostin. "Naporno ćemo raditi kako bismo osigurali da činimo stvari koje pomažu u smanjenju temperature i rešavanju problema kroz diplomatiju."

Govoreći na konferenciji za novinare na Filipinima, Ostin je rekao da ne veruje da je širi rat na Bliskom istoku "neizbežan".

"Mislim da uvek postoji prostor i mogućnosti za diplomatiju", rekao je zvaničnik odbrane, dodajući da je "ono što smo videli duž granice, severne granice, sa Izraelom tokom vremena – to nas je zabrinulo".

"Ponovo, učinićemo sve što možemo da sprečimo da se stvari pretvore u širi sukob širom regiona", dodao je.

Kasnije u sredu, u telefonskom razgovoru sa ministrom odbrane Joavom Galantom u vezi sa Hezbolahom i Libanom, Ostin je ponovio verovanje SAD u pravo Izraela na samoodbranu.

U saopštenju iz Ostinove kancelarije se navodi da su razgovarali o odgovoru Izraela na napad Hezbolaha 27. jula kada je ubijeno 12 dece na fudbalskom terenu na severu Izraela, kao i o pretnjama Izraelu od strane niza terorističkih grupa koje podržava Iran, uključujući i libanski Hezbolah.

Izraelsko ministarstvo odbrane je sa svoje strane saopštilo da je američki zvaničnik bio obavešten o "preciznoj operaciji" koja je ubila visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Galant je "operaciju nazvao direktnim odgovorom na napad Hezbolaha i ubistvo 12 dece u severnom izraelskom gradu Madždal Šamsu", navodi se u saopštenju. "Ministar Galant je naglasio da Izrael ne traži rat; međutim, IDF je spreman da brani svoje građane i odgovori na bilo koji napad Hezbolaha."

Ni saopštenje Pentagona ni Ministarstva odbrane nisu spomenuli Hanijea, jer su SAD saopštile da "nisu bile svesne niti uključene" u ciljanu likvidaciju, a izraelska vlada je saopštila da neće komentarisati to pitanje.

Pentagon je, međutim, naveo da su dvojica zvaničnika odbrane "razgovarala o pretnjama Izraelu koje dolaze od niza terorističkih grupa koje podržava Iran", i Ostin je "ponovio svoju nepokolebljivu posvećenost bezbednosti Izraela i pravu na samoodbranu".

Pentagon je takođe naveo da su "razgovarali o tekućim naporima da se postigne diplomatsko rešenje koje omogućava građanima s obe strane izraelsko-libanske granice da se bezbedno vrate svojim domovima".

Na kraju, Galant je naglasio Ostinu da "posebno u ovim vremenima, država Izrael radi na postizanju okvira za oslobađanje talaca".

U tom smislu, američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je svoj poziv na prekid vatre u Pojasu Gaze, uprkos ubistvu Hanijea i zabrinutostima da bi to moglo podstaći terorističku grupu Hamas da se povuče iz pregovora o prekidu vatre i dogovoru o oslobađanju talaca u deset meseci starom ratu u Gazi.

Govoreći za Channel News Asia, Blinken je rekao da neće spekulisati o uticaju na napore za prekid vatre, ali da "imperativ postizanja prekida vatre, važnost koju to ima za sve, ostaje".

Vašington je glavni vojni saveznik Izraela i zagovara prekid vatre u Gazi, za koji je Blinken rekao da je "očigledno u interesu" izraelskih talaca i civila u Gazi koji su "uhvaćeni u unakrsnu vatru koju je izazvao Hamas".

Stejt department SAD je kasnije saopštio da je Blinken razgovarao sa katarskim premijerom Muhamedom al-Tanijem, koji je ključni posrednik u pregovorima, i "naglasio važnost nastavka rada na postizanju prekida vatre".

Dodao je da će SAD "nastaviti da rade na obezbeđivanju postizanja sporazuma".

U Jordanu, ključnom savezniku SAD-a, ministar spoljnih poslova Ajman Safadi razgovarao je o "opasnoj eskalaciji koja se dešava u regionu i koracima potrebnim da se to zaustavi", u telefonskom razgovoru sa Blinkenom.

Safadi je naglasio da zaustavljanje izraelskog rata u Gazi "mora biti glavni trenutni prioritet", i ponovio raniju osudu atentata na Hanijea, nazvavši ga "gnusnim zločinom, kršenjem međunarodnog prava i opasnom eskalacijom".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je u sredu popodne sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu dalju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku nakon što su Iran i njegovi posrednici — uključujući Hamas, Hezbolah u Libanu i Hute u Jemenu — obećali da će Izrael biti suočen sa "oštrim i bolnim odgovorom" nakon njegovog ubistva.

"Hamas je teroristička organizacija koja je izvela bezbroj okrutnih i smrtonosnih napada na Izrael. Centralno pitanje sada je sprečiti regionalni sukob i ne gurnuti ceo region u haos", rekla je Berbok na konferenciji za novinare.

"Na ivici globalnog sukoba"

Rekla je da bi svaka odluka doneta sada mogla ili da olakša situaciju ili da je dodatno zapali, i pozvala sve strane u sukobu da "primene maksimalnu uzdržanost i deeskaliraju u interesu naroda u regionu".

Nemačka vlada je ranije tokom dana pozvala na uzdržanost, pri čemu je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer rekao novinarima da je "logika uzajamnih osveta pogrešan put".

U Rusiji, portparol Ministarstva spoljnih poslova osudio je ubistvo Hanijea, rekavši da su "organizatori ovog političkog atentata bili svesni opasnih posledica koje ovaj čin nosi za ceo region".

Portparol je upozorio da region "balansira na ivici globalnog sukoba", i osudio sve strane što nastavljaju da "podižu uloge".

Optužio je da je "manična želja" Sjedinjenih Država da monopolizuju proces političkog rešenja na Bliskom istoku dovela do ove situacije.

Kina je takođe izjavila da čvrsto osuđuje atentat i upozorila da bi incident mogao dovesti do daljnje regionalne nestabilnosti.

(Telegraf.rs)