Američki komičar otišao na Zapadnu obalu da proveri da li su Palestinci uz Hamas, kući se jedva živ vratio

A. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ostao sam bez dela snimaka ali sam srećan što sam preživeo", kaže Zach Sage Fox čiji je snimak "Dvlja Zapadna obala" pregledan skoro pet miliona puta

Američki komičar i influenser Zach Sage Fox, koji je uz to i jevrejskog porekla, otputovao je na Zapadnu obalu kako bi proverio da li tamožnji Palestinci podržavaju Hamas! Kako prenosi Foks njuz, on se jedva živ vratio kući.

Fox je skrenuo pažnju na sebe ranije ove godine kada je njegov video "Gaza maturski" bio veoma gledan. U tom videu on je razgovarao sa učesnicima anti-izraelskih protesta u Njujorku i postavljao im osnovna pitanja o ratu između Izraela i Hamasa, koji je usledio posle napada od 7. oktobra. Većina ispitanika se izblamirala i pokazalo se da nema pojma o situaciji na Bliskom istoku.

U svom stilu on je otišao na Zapadnu obalu, Palestinsku teritoriju pod izraelskom okupacijom, a koja bi trebalo da postane deo nezavisne države Palestine po predlogu mirovnog sporazuma između dve države. Fox se nalazio u Izraelu na snimanju, kada je mu je član tima ponudio priliku da ode na Zapadnu obalu u društvu palestinskog producenta i kamermana.

Fox je znao da to može biti opasan projekat ali je bio zainteresovan jer američki novinari retko imaju priliku za slobodan pristup palestinskoj teritoriji.

"Izraelcima doslovno nije dozvoljeno da uđu u Palestinu i nije im dozvoljeno da uđu na Zapadnu obalu. Ali ja nisam Izraelac, ja sam američki Jevrejin i to ne piše u mom pasošu. Rekli su mi da sve dok ne govorim da sam Jevrejin neću imati problema. U suprotnom će me ubiti na licu mesta", rekao je on i nastavio:

"Te večeri sam se pogledao u ogledalo i rekao sam sebi da bih mogao da prođem kao Italijan. Odlučio sam da rizikujem".

Pripremajući se za rizičan put Fox je uklonio sav nakit koji ne nosio i lak sa noktiju, a obukao je "najmuževniju" odeću koju je imao. Porodici i većini prijatelja nije rekao ništa o svojim planovima, znajući da bi oni pokušali da ga odgovore od ove ideje.

Izbeglički kamp Dženin na zapadnoj obali Foto: Tanjug/AP

Tokom boravka na Zapadnoj obali svima koji su ga pitali je govorio da je Amerikanac poreklom iz Italije i da je bez problema prešao granicu što je za njega bilo šokantno.

Sa producentom muslimanom, koji je "vrlo pametan i vaspitan" i koji odlično govori engleski, sastao se u jednom kafeu u Ramali, palesinskom gradu nedaleko od Jerusalima. On je negirao da su nevini Izraelci stradali tokom napada Hamasa od sedmog oktobra, podržao je Hamas i tvrdio da nije bilo silovanja tokom napada na jug Izraela.

"Brzo sam shvatio da ukoliko je ova osoba koja mi je predstavljena kao obrazovana onda me očekuje pravi šok", naveo je Fox.

Na ulici je snimio niz spontanih izjava lokalnog stanovništva.

"Razgovor je išao jedan za drugim i svi su izražavli podršku i ljubav za Hamas. Posebno sam se fokusirao na mlade misleći da će među njima biti neko ko nije za Hamas. Ali takvih nije bilo. Zaista sam naišao na ljubav i divljenje prema Hamasu. Nisam našao nikoga ko je bio protiv".

Fox ističe i da je većina onih sa kojim je razgovarao bila protiv toga da se postigne sporazum o oslobađanju izraelskih talaca. Situacija je postala napeta kada je razgovarao sa jednom ženom koja je nosila tradicionalnu muslimansku odeću.

"Pojavio se jedan Palestinac i počao je da viče na arapskom. Prevodilac i producent su mi rekli da je on vrlo uznemiren. Taj čovek je vikao kako žene ne bi trebalo da govore u ime svih Palestinaca. Pokušao sam da ga ignorišem ali je on bio sve glasniji i zvao je druge da mu se pridruže. Svi su počeli da viču, a ja sam se trudio da budem profesionalan", kaže Fox i nastavlja:

"Na kraju mi je producent rekao da moramo da obrišemo snimak jer će nas u suprotnom povrediti. Nikada u karijeri nisam doživeo ništa slično. Incident sa nasiljem se brzo pretvorio u pretnje smrću. Mislio sam da ne popustim ali mi je kamerman rekao da se plaši da će nas pobiti. Obrisali smo snimke i onda su me odvukli u automobil i pobegli smo".

Palestinac gađa kamenicom izraelski konvoj na Zapadoj obali Foto: Tanjug/AP

Fox navodi da su IT stručnjaci uspeli da povrate deo simljenog materijala koji je objavio pod nazivom "Divlja Zapadna obala".

"Ostao sam bez dela snimaka ali sam srećan što sam preživeo. Očigledno je da postoji želja u kojoj Palestinci žive i sanjaju o mirovnom rešenju sa dve države. Sada kada sam bio tao shvatio sam da je taj san dalji nego ikad", zaključio je Fox.

Njegov video je na mreži Iks prikupio 4,7 miliona pregleda. Stejt Department je pozvao Amerike državjane da izbegavaju odlazak na Zapadnu obalu zbog terorizima i građanskih nemira.

(Telegraf.rs)