Da li je Lukašenkovo pomilovanje Nemca Krigera zapravo uvod u širu razmenu zatvorenika Zapada i Rusije?

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije tajna da ruski predsednik Putin želi da Nemačka oslobodi Vadima Krasikova, ubicu FSB, koji je u zatvoru u ovoj zemlji zbog ubistva jednog čečenskog lidera

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, neočekivano je pomilovao nemačkog državljanina koji je u ovoj zemlji bio osuđen na smrt. Kako je preneo BBC, Riko Kriger je uhapšen u oktobru i osuđen je kao plaćenk koji je planirao postavljanje eksploziva.

Vesti o njegovoj smrtnoj kazni su objavljene u javnosti tek prošle nedelje, a posle nekoliko dana već je reagovao predsednik Lukašenko i pomilovao ga. To znači da je Krigeru kazna preinačena u doživotnu robiju i da neće biti pogubljen.

Neobičan sudski slučaj, iznenadan fokus u javnosti i neočekivano pomilovanje predsednika doprineli su tome da počnu spekulacije da se priprema šira razmena zatvorenika u koju bi bili uključeni Nemačka, Rusija i Sjedinjene Države.

Pre samo nekoliko dana beloruska televizija je emitovala snimak na kome Kriger plače i moli svoju zemlju za pomoć. Snimak koji traje 16 minuta i na kome se vide zatvorski čuvari pod maskama imao je za cilj da izvrši dodatni pritisak na vlasti u Berlinu.

Ministri spoljnih poslova u Berlinu i Minsku su potvrdili da su u kontaktu i da se razgovori vode. Iz Belorusije je navedeno da je dobijeno mnogo predloga. Riko Kriger je prvi strani državljanin koji je osuđen u Belorusiji na smrt.

U priznaju pred kamerama Kriger je naveo da je planirao da postavi eksploziv pored pruge po naredbi Ukrajinske vojne obaveštajne službe SBU. On je naveo i da je želeo da se priključi međunarodnom bataljonu u Ukrajini, ali da je dobio zadatak da izvrši misiju u Belorusiji. Na kraju snimka on moli nemačke vlasti za pomoć.

Mediji u Belorusiji su posle pomilovanja puni hvale za "milostivog" predsednika Lukašenka, ali i osuda protiv Nemačke koja je na cedilu ostavila dvog državljanina.

"Krivično delo je ozbiljno i bez opravdanje, ali predsednik Lukašenko je bio mudar i pravičan. Doneo je pravu odluku", navodi se u jednom od hvalospeva šefu države.

Lukašenko je posle sloma protesta 2020. godine izolovan i pod sankcijama. Dozvolio je ruskim trupama da napadnu Ukrajinu sa teritorije Belorusije. Čini se da on sada pokušava da ostvari kontakt sa zapadnim zemljama. Tokom jula je oslobodio veći broj političkih zatvorenika. Nedavni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom navodno je bio vrlo napet.

Međutim, tu su i druge teorije koje uključuju spekulacije da je Riko Kriger zapravo deo šire razmene zarobljenika u kome će učestvovati nekoliko država. Nije tajna da ruski predsednik Putin želi da Nemačka oslobodi Vadima Krasikova, ubicu FSB, koji je u zatvoru u ovoj zemlji zbog ubistva jednog čečenskog lidera.

Sudbina Krasikova navodno je bila povezana sa Evanom Gerškovičem, američkim novinarom koji je nedavno osuđen na 16 godina robije u Rusiji zbog špijunaže. Njegova porodica, prijatelji i Volstrit Žurnal tvrde da su optužbe bile apsudrne i da je on politički talac.

Za sada je jedino sigurno da je Riko Kriger izbegao smrtnu kaznu, a da li će i po kojoj ceni uskoro biti oslobođen to će pokazati vreme pred nama.

(Telegraf.rs)