Hanije je predvodio napore za pregovore o prekidu vatre u Gazi: Zašto je njegova smrt veliki udarac za Hamas?

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Hanije je bio javno lice diplomatije Hamasa u arapskim prestonicama. On je predvodio napore za pregovore o prekidu vatre u Gazi. U proteklim godinama bio je baziran u Kataru, u kojem je bilo političko krilo grupe, ali se kretao između Turske, Libana, Irana i Egipta

Foto: Tanjug/AP

Na početku rata u Gazi, premijer Izraela Benjamin Netanijahu jasno je stavio do znanja da će Izrael krenuti na lidere Hamasa gde god da se nalaze, bilo da su u Gazi ili van nje.

Iako Izrael nije preuzeo odgovornost, ubistvo lidera političkog krila Hamasa, Ismaila Hanijea, veliki je udarac za grupu.

Hanije je bio pragmatično lice Hamasa. Bio je manje militarističan od Jahje Sinvara, koji je šef Hamasa u Gazi i upravlja ratom.

Hanije je bio javno lice diplomatije Hamasa u arapskim prestonicama. On je predvodio napore za pregovore o prekidu vatre u Gazi. U proteklim godinama bio je baziran u Kataru, u kojem je bilo političko krilo grupe, ali se kretao između Turske, Libana, Irana i Egipta.

Osim regionalnih implikacija, unutar Hamasa to će zahtevati promenu rukovodstva na vrhu. Ali grupa je vešta u tome. Njena struktura omogućava glatku tranziciju moći, prenosi Sky news.

Foto: Tanjug/AP

Ubistvo lidera Hamasa nije ništa neobično. Osnivač Hamasa, Šeik Ahmed Jasin, ubijen je 2004. godine. Mesec dana kasnije drugi lider, Abdel Aziz al-Rantisi takođe je ubijen od strane Izraela. Bilo je samo pitanje vremena kada će se domet Izraela proširiti i na sadašnje vođstvo grupe.

Unutar palestinskog nacionalnog pokreta, Hanije je bio popularna ličnost, čak i među onima koji su se čvrsto protivili njegovoj ideologiji.

Rođen je u izbegličkim kampovima Gaze, u al-Šatiju. Pridružio se grupi kao mladić i stigao do visoke pozicije.

Hanije je predvodio Hamasov kratak prodor u politiku. Grupa je pobedila svog političkog rivala Fataha na palestinskim nacionalnim izborima 2006. godine. Ali međunarodna zajednica nije prihvatila rezultat. Usledio je kratak građanski rat između Hamasa i Fataha.

Foto: Tanjug/AP

Fatah je izbačen iz pojasa, a Hamas je preuzeo vođstvo. Hanijeov kratkotrajni mandat na mestu palestinskog premijera je završen i Hamas i Fatah su od tada ogorčeni rivali, uprkos nekoliko pokušaja pomirenja.

"Teško je slomiti volju naroda Gaze, oni mogu da podnesu opsadu", rekao je Hanije 2016.

Na pitanje o izgradnji tunela, rekao je da se "spremaju da brane palestinski narod svim sredstvima".

Mnogi stanovnici Gaze krive Hamas što ih je uveo u ovaj razorni rat, ali takođe znaju da će Hanijeva smrt staviti na čekanje svaku dalju šansu za prekid vatre, dok će se tek videti posledice ovog atentata.

(Telegraf.rs)