Protesti širom Venecuele protiv izborne krađe: Vlast demonstrante nazvala pučistima i opasno im zapretila

M. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Proteste, koje je vlada osudila kao pokušaj "puča", započeli su nakon što je izborna komisija u ponedeljak proglasila da je Maduro osvojio treći mandat sa 51% glasova, produživši tako četvrtvekovnu vladavinu "Čavista"

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su izašli na ulice širom Venecuele u utorak, mašući zastavama i zahtevajući da predsednik Nikolas Maduro prizna da je izgubio na izborima u nedelju, za koje opozicija tvrdi da je ostvarila ubedljivu pobedu, javlj Reuters.

Proteste, koje je vlada osudila kao pokušaj "puča", započeli su nakon što je izborna komisija u ponedeljak proglasila da je Maduro osvojio treći mandat sa 51% glasova, produživši tako četvrtvekovnu vladavinu "Čavista".

Opozicija, koja smatra da je izborna komisija pod kontrolom diktatorske vlade, tvrdi da je 80% obrađenih glasova na koje ima pristup pokazalo da je njihov kandidat Edmundo Gonzalez dobio više nego dvostruko više glasova od Madura.

Obnovljena nestabilnost izazvala je podeljene međunarodne reakcije: Sjedinjene Američke Države su izjavile da razmatraju nove sankcije protiv osoba povezanih s izborima, osim ako ne bude veće transparentnosti u vezi sa glasovima, dok su Kina i Rusija čestitale Maduru.

Osim novih sankcija, Madurovi potezi mogli bi da podstaknu još veći talas migracije iz zemlje koja je izgubila trećinu stanovništva poslednjih godina.

Međutim, s obzirom na to da nema znakova da će vojska prekinuti dugogodišnju podršku Maduru, a s obzirom na to da prethodni ciklusi antivladinih protesta i sankcija nisu uspeli da ga svrgnu, mogućnosti opozicije izgledaju ograničene.

Venecuelanska opoziciona liderka Marija Korina Mačado, kojoj je bilo zabranjeno da se kandiduje na izborima, ali je predvodila kampanju za Gonzaleza, pojavila se s njim na skupu u Karakasu u utorak.

"Ono što ovde osporavamo je prevara režima", rekla je Mačado, pozivajući na mirne proteste.

Velika masa, mnogi mašući venecuelanskim zastavama, uzvikivala je: "Nismo uplašeni!"

"Edmundo je predsednik. Znamo da je pobedio na izborima", rekla je 27-godišnja radnica u brokerskoj kući Andrea Garsija dok je čekala s hiljadama drugih na pojavljivanje Mačado i Gonzaleza. "Želimo da živimo u Venecueli kakvu su imali naši roditelji, gde nije bilo gladi na ulicama."

"Maduro ne može vladati s 80% zemlje protiv njega."

Opozicioni demonstranti takođe su marširali u gradovima Valensija, Marakaj, San Kristobal, Marakaibo i Barkisimeto. Na nekim mestima, svedoci Reutersa videli su kako demonstrante napadaju snage bezbednosti. Mnoge prodavnice su ostale zatvorene.

U Valensiji, protestant je napisao grafit "prevara" na putu. Pro-Madurovi mitinzi organizovani su za kasnije tog dana.

U ponedeljak su protestanti blokirali puteve, palili vatre i bacali molotovljeve koktele na policiju, a policija u Karakasu i Marakaju ispalila je suzavac.

U Korou, glavnom gradu države Falcon na karipskoj obali zapadno od Karakasa, protestanti su u ponedeljak slavili i plesali, te srušili statuu koja prikazuje bivšeg predsednika Uga Čaveza, Madurovog mentora koji je vladao od 1999-2013.

Vlada naziva protestante nasilnim agitatorima. Ključni Madurovi saveznici, uključujući predsednika Nacionalne skupštine Horhea Rodrigeza, osudili su demonstrante kao "fašiste" u utorak i pozvali na njihovo hapšenje.

"Njihovi šefovi treba da idu u zatvor. A kada kažem šefovi, ne mislim samo na Mariju Korinu Mačado, već i na Edmunda, koji je takođe vođa fašističke zavere", rekao je Rodrigez u skupštini.

Ministar odbrane general Vladimir Padrino rekao je da je "puč u toku."

"Predsednik Nikolas Maduro je stao da ga ponovo zaustavi i s njim narod koji ga je izabrao za predsednika, sve institucije, bolivarske oružane snage i demokratske institucije", rekao je Padrino na državnoj televiziji. "Porazićemo puč."

Najmanje šest osoba je ubijeno širom zemlje u incidentima povezanim s brojanjem glasova ili protestima, prema grupi za ljudska prava Foro Penal.

Opoziciona partija Voluntad Popular saopštila je na društvenoj mreži X da je njihov nacionalni koordinator Fredi Superlano uhapšen.

Glavni tužilac Tarek Saab rekao je na državnoj televiziji da je bilo 749 hapšenja i dve smrti pripadnika snaga bezbednosti u državi Aragua. Nije pomenuo Superlanoa i nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o tome da li je Superlano uhapšen i po kojim optužbama.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da je "izuzetno zabrinut" zbog izveštaja o nasilju.

"Pozivam vlasti da poštuju prava svih Venecuelanaca da se okupljaju i protestuju mirno i da slobodno i bez straha izraze svoje stavove", naveo je Turk u izjavi.

Međunarodna podela

Maduro, 61-godišnji bivši lider sindikata i ministar spoljnih poslova, pobedio je na izborima nakon Čavezove smrti 2013. godine i ponovo je izabran 2018. godine. Opozicija je tvrdila da su ti izbori bili namešteni.

On je predsedavao ekonomskim kolapsom, masovnom migracijom i pogoršanjem odnosa sa Zapadom, uključujući sankcije SAD i EU koje su osakatile već teško pogođenu naftnu industriju.

Nezavisni anketari su ocenili da je Madurova pobeda neverovatna, dok su vlade u Vašingtonu i širom Latinske Amerike dovele u pitanje rezultate i pozvale na punu obradu glasova.

"Ni Maduro ne veruje u izborni prevaru koju slavi", rekao je predsednik Argentine Havijer Milej.

Peru je naložio venecuelanskim diplomatama da napuste zemlju u roku od 72 sata, navodeći "ozbiljne i proizvoljne odluke koje je danas doneo venecuelanski režim", dok je Dominikanska Republika saopštila da zatvara svoju ambasadu u toj zemlji.

Ostali, uključujući Rusiju, Kinu i Nikaragvu, čestitali su Maduru.

Mnogi Venecuelanci su rekli da je njihova odluka da li da se pridruže egzodusu iz zemlje zavisila od izbora.

"Čini mi se da više nemam šta da radim ovde u Venecueli", rekao je 23-godišnji diplomac Horhe Salcedo u Karakasu.

"Počećemo od nule u drugoj zemlji... Živimo u zemlji sa represijom, i živimo u zemlji pod diktaturom. To je bila naša poslednja šansa."

(Telegraf.rs)